ABD ve Rusya, güç savaşına sahne olan Ukrayna krizi için masaya oturuyor. 10 Ocak’taki buluşmanın hemen ardından da Moskova ve NATO arasında görüşme yapılacak. Taraflar krizde birbirlerini suçluyor.

Masa kuruluyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li ve Rus yetkililer, Ukrayna krizinde yükselen tansiyonu görüşmek üzere 10 Ocak’ta bir araya gelme konusunda mutabakata vardı. Joe Biden yönetiminden yapılan açıklamaya göre, ABD ve Rusya görüşmesinin yanı sıra Rusya ve NATO arasında da 12 Ocak’ta temas sağlanacak. Yine Washington ve Moskova’nın katılımıyla birlikte Avrupalı ülkelerinde yer alacağı bir görüşme de 13 Ocak’ta yapılacak.

VOA News’teki habere göre bir Beyaz Saray yetkilisi görüşmeye ilişkin olarak “Masaya oturup konuşacağız. Rusya kendi kaygılarını, biz de Rusya’nın faaliyetlerinden duyduğumuz kaygıları masaya getireceğiz. Bazı konularda ilerleme sağlarız, bazılarındaysa fikir ayrılığımız sürer” dedi.

GARANTİ İSTENECEK

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da yaptığı açıklamada söz konusu tarihleri teyit etti. Ryabkov, görüşmelerin Rusya’nın batıdan beklentisi olan güvenlik garantilerini sağlayacak şekilde sonuçlanmasını umduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı, NATO’yla 12 Ocak’ta yapılacak görüşmenin Brüksel’de yapılacağını, 13 Ocak’taki toplantıya ABD ve Avrupalı ülkeler dışında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in, Ukrayna’nın ve bazı eski Sovyetleri Birliği ülkelerinin de katılacağını belirtti.

GERİLİM DÜŞMÜYOR

Ukrayna’da Nisan 2014’te başlayan iç savaş Rusya ile ABD liderliğindeki Batılı ülkeler arasında bir nüfuz mücadelesine sahne oluyor. Washington, Kiev’e destek verirken Moskova ise Doğu Ukrayna’daki bağımsızlık yanlısı Donbass güçlerini destekliyor. Yaklaşık 15 bin kişi yaşamını yitirdiği savaşta Kiev ile Moskova arasında varılan ateşkes anlaşması kimi ihlallere rağmen devam ederken son aylarda ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yığınak nedeniyle gerilim yeniden yükseldi.

ABD ve NATO, Rusya’nın bir süredir Ukrayna sınırına yüz bin civarında asker yığdığı iddiasında. Rusya ise iddiaları reddederek bunun ‘Rusyafobi’ olduğunu açıkladı. Rusya, Ukrayna’nın doğusuna yönelik bir işgal hazırlığında olduğunu reddederken ABD ve batılı ülkeler Rusya’nın böylesi bir hareketinin ağır sonuçları olacağı konusunda Moskova’yı tehdit ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Batı’yı Avrupa’daki gerilimi tırmandırmakla suçlamış ve Rusya’nın herhangi bir saldırganlığa ‘gerektiği kadar’ yanıt vereceğini ve ordusunu daha da geliştirebileceğini söylemişti.

KİEV-WAShıNGTON EL ELE

Bu arada Ukrayna Devlet Sınır Koruma Teşkilatı, Rusya ile gerilim tırmanırken ABD’nin, gözetleme ve izleme ekipmanı sağlamak dahil, Ukrayna’nın Rusya ve Belarus ile sınırlarını güçlendirmek için projelerini finanse edeceğini açıkladı.

Sınır Koruma Teşkilatı’nın yazılı açıklamasında, 20 milyon dolar değerindeki projelerin video kayıt sistemleri ve insansız hava araçlarının satın alınmasının yanı sıra sınır muhafızları için kişisel koruyucu ekipmanları içerdiği kaydedildi.

NATO’ya katılmak isteyen Ukrayna, 2018’den bu yana bir dizi ABD mühimmatı ve Javelin füzesi de alırken bu durum Rusya’nın tepkisini çekiyor.