Rusya heyetinin İstanbul’a yapmayı planladığı ziyaretin iptal edilmesini değerlendiren Rusya Uzmanı Sezer, Ankara ile Moskova arasındaki sorunun ateşkes sonrası yol haritasına dair ortaya çıkmış olabileceğini belirtti

Masadan sonuç yok

POLİTİKA SERVİSİ

Libya ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun pazar günü İstanbul’a yapmayı planladıkları ziyaretin iptal edilmesinin ardından gözler Moskova-Ankara hattına çevrildi. Dışişleri Bakanlığı “Bakanlar düzeyindeki görüşmeler ileri bir tarihte gerçekleştirilecektir” açıklaması yaparken, Rus bakanların ziyaretinin neden iptal edildiğine ilişkin bilgi verilmemesi dikkati çekti.

Rusya Uzmanı Aydın Sezer BirGün'e yaptığı değerlendirmede, iptal edilen görüşmenin önceden planlanmadığını belirterek “Bu görüşme, Putin Erdoğan görüşmesinde planlanan bir görüşme olsaydı ya medyada haber olurda ya da teknik heyetler o tarihten itibaren çalışmaya başlardı. Tarafların böylesi üst düzey iki bakanlı bir toplantıyla acilen bir araya gelmelerini gerektiren görüşme bize neden teknik heyetlerin masada sonuca ulaşamadıklarına dair ipuçları veriyor” dedi.

ATEŞKES SONRASINA DAİR SORUN ÇIKTI

Önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkîdaşının bir telefon görüşmesi yaptığını da hatırlatan Sezer, “Bakanların İstanbul’da görüşmesi beklenirken Birleşmiş Milletler Libya Temsilciliği’nin ‘tarafların ateşkese hazır oldukları’ yönündeki açıklamasına Türkiye'nin de yeşil ışık yaktığını söyleyebiliriz. Türkiye ile Rusya arasındaki 'sorunun ateşkes sonrası izlenecek yol haritasına dair' ortaya çıktığını düşünüyorum” diye konuştu

"Türkiye'nin kırmızı çizgisinin Hafter ve Hafter’in ele geçirdiği bölgelerle ilgili olduğunu belirten Sezer, "Bu bölgeler ile ilgili bir beklentisi ve hatta bir parantez açmak gerekirse Hafter’in bundan sonraki Libya hayatında olmaması ile ilgili bir ısrarı var. Sisi’nin de yapmış olduğu duyuru aslında bir ateşkes çağrısı değildi. Ancak Türkiye ve Katar haricindeki tüm Dünya, Sisi ve Mısır inisiyatifine destek verdi. bu da diplomatik sahada Mısır’ı bir adım öne çıkardı. Tabi Mısır’ın sergilediği davranışın arka plandaki mimarının Rusya olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Zira Rusya, resmi olarak iki tarafa da eşit mesafede olduğunu vurguluyor. Dolayısıyla Mısır’ın bu şekilde devreye girmesi sürpriz değildi, Rusya’nın üçüncü bir ele ihtiyacı vardı" dedi.