AYM, MASAK’a 2019’da AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen her türlü bilgi ve belge alma yetkisini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

MASAK’ın bilgi isteme yetkisine iptal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) her türlü bilgi ve belgeyi isteme yetkisi verenCumhurbaşkanlığı kararnamesini Anayasa’ya aykırı buldu.


DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 2019’da Resmi Ga-zete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla MASAK’ın yetkileri yeniden düzenlenmişti. Düzenlemeyle MASAK, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) gibi istediği kişi ve kurumdan hiçbir sınırlama olmadan istediği bilgiye ulaşma olanağı yakalamıştı. CHP, söz konusu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye taşıdı. Yüksek Mahkeme, 24 Şubat tarihli toplantısında iptal talebini görüştü. Mah-keme, MASAK’ın kurum ve kişilerden her türlü bilgileri isteyebileceği yönündeki düzenlemeyi Anaya-sa’ya aykırı bularak iptal etti.

Edinilen bilgiye göre, mahkemenin iptal gerekçesinde, düzenlemedeki bilgilerin kişisel verileri de kap-sadığı, buna ilişkin herhangi bir güvence kararnamede olmadığı, bu konuda MASAK’a geniş yetki verildiği belirtildi.

Öte yandan AYM, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun bazı maddelerini de iptal etti. AYM, TBMM Başkanı’na istediği aracı alma yetkisi veren düzenlemeyi de Anayasa’ya aykırı buldu.