‘Masalların şehri artık katliamla anılacak’

BirGün/HANAU

Frankfurt yakınlarındaki Hanau’da katliamın gerçekleştirildiği ve hayatını kaybedenler için taziyelerin yapıldığı alanlara ziyarete gidenler hissettiklerini paylaştı. Saldırıda hayatını kaybeden Gökhan Gültekin, Ferhat Ünvar, Sedat Gürbüz ve Fatih Saraçoğlu, Hanau’da tanınan isimlerdi. Bölge halkından hemen hepsi, yaşları 21-37 arasındaki bu gençlerden en azından birini mutlaka tanıdığını, bildiğini söyledi. Anma toplantısında karşılaştığımız çok üzüntülü olan bir genç, öldürülen arkadaşıyla geçtiğimiz yıl bu konuyu konuştuklarını anlattı: “Ona ‘Yeni Zelanda’daki katliamdan sonra, burada aynı şeyi bize de yapabilirler’ demiştim. O da, ‘Olmaz öyle şey, burası Hanau’ demişti. Çok üzgünüm. Keşke ben haksız çıksaydım.”
Bu arada anlatılanlar katliamın boyutlarının bazı tesadüfler sonucu daha da büyümediğini gösteriyor.

Hanau’da yaşayan Örücü çifti ve arkadaşları Sevgi Topuz, tepkilerini göstermek üzere kent merkezinde ilk saldırının gerçekleştiği Midnight Kafe’in önüne gelenlerden. Bülent Örücü, “Hanau’da Almanlar, göçmenler arasında ayrım görmedik. Barış içindeydik. İlk kez böyle bir şey oldu. Çok üzgünüz. Kızgınız. Bu gelişmede sağ partilerin politikalarının büyük rolü var” diyor.

Bu arada gruba katılan Sevgi Topuz’un eşi Mehmet Topuz da arkadaşlarının değerlendirmelerini paylaşırken, Türkiye kökenli toplumun olaya yeterince güçlü tepki vermediğini belirterek, “Korkanlar var, bana dokunmayan bin yaşasın diyenler var. Ama bu tepkisizlik iyi değil. Bugün burada daha kalabalık olmalıydık” dedi.