Plansız ve programsız bir şekilde yurttaşların tepkisine göre şekillenen maske dağıtım sürecinde yaşanan aksaklıklar çözülemedi. Yapılan açıklamalar ve sürekli değiştirilen dağıtım süreciyle ilgili gelişmeler gün gün haberimizde

Maske dağıt(ama)manın kısa öyküsü: Nasıl başladı, neler oldu, nereye gelindi?

HABER MERKEZİ

Türkiye, koronavirüs salgınıyla mücadele etmeye devam ediyor. Alınan tedbirlerin salgınla mücadele kapsamında ne kadar uygulanabilir olduğu ise meçhul. Hükümet kanadından art arda salgının yayılma hızının düştüğüne ilişkin açıklamalar yapılsa da alınan alelacele ve yetersiz önlemler, salgınla mücadeleye olumsuz etkilerini sürdürüyor.

Salgınla mücadelede her gün, iktidar ‘örneksiz’ olmasıyla övündüğü ‘hizmetleri’ni uygulayamamakla gündeme geliyor. Durumun en büyük örneği ise ücretsiz maske dağıtımının bir türlü düzenli ve eşit bir şekilde yapılamaması.

İlk olarak PTT tarafından yapılacağı bildirilen maske dağıtımının başvurular, sistemin ilk saatlerde yaşanan yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı.

Kısa bir süre sonra e-Devlet sisteminin de uygulamada yetersiz kalması nedeniyle iktidar yeni bir formül arayışına geçti. Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği ve İstanbul Eczacı Odası ile bir görüştürme gerçekleştirdi. Görüşmenin sonucunda maske dağıtımının ‘hızlı ve güvenli’ bir şekilde eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildi. Ancak söz konusu karar, evde kalması istenen yurttaşın dışarı çıkarak maske temin etmek zorunda kalmasına sebep olacağı için tepki çekti.

Ücretsiz maskelerin İstanbul’da eczanelerden dağıtılması kararının ardından son olarak, maske dağıtımının nasıl gerçekleşeceği tartışmaları başladı. İktidar, her yurttaşın telefonuna gelecek kodun ardından maske alabileceğini belirtirken, kod alamayan yurttaşlar mağduriyet yaşamaya başladı.

Telefonuna kod gelmediği için maskesiz kalan yurttaşların tepkileri sonucunda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni bir açıklama daha yaptı . Koca, mesaj gelmeyen kişilerin eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabileceğini bildirdi.

Yapılan açıklamalar ve sürekli değiştirilen dağıtım şekli, maske dağıtımında yaşanan aksaklıkları ve yaşanan yoğunluğun giderilmesi için yeterli olmadı.

Bugün İstanbul Eczacı odasından yapılan açıklamayla birlikte, maske dağıtımı sürecinde bir kez daha değişikliğe gidildi. Açıklamaya göre, İstanbul’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'li olarak çalışan yurttaşlar eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacak. Yurttaşlar maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edecekler. Öte yandan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşların maskeye nasıl ulaşacağıyla ilgili ise bir açıklama yok.

Yılan hikayesine dönen ücrestsiz maske dağıtımında yaşananlar ise gün gün şu şekilde:

5 NİSAN
PTT’NİN ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIMINA BAŞLAYACAĞI AÇIKLANDI

PTT, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının almış olduğu karar ile ePttAVM.com üzerinden ücretsiz olarak maske dağıtılacağı, ancak maske dağıtımının 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki gençleri kapsamadığı bildirildi. PTT'nin sitesinde ücretsiz maske almak için izlenmesi gereken yol şöyle aktarıldı.

*Ücretsiz maske temini için maske.epttavm.com adresine giriş yapmak gerekiyor. Vatandaşların her hafta 1 paket (5 adet) maske alma hakkı bulunmaktadır.

*Adres bilgileriniz doğru girdiğinizden emin olun.

*PTT Kargo ile ücretsiz olarak taşınacaktır

*Ücretsiz maske temini 65 yaş üzeri ve 20 yaş altındaki vatandaşları kapsamamaktadır. T.C kimlik numaranız ile doğrulama yapıldıktan sonra belirtilen yaş kriterlerine uymanız durumunda maskeniz tarafınıza gönderilecektir."

6 NİSAN
PTT SİSTEMİ YOĞUNLUĞU KALDIRMADI, SAATLER SONRA YENİ AÇIKLAMA: BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Ptt’nin maske dağıtımına başlayacağının duyurulmasının ardından site yoğun başvuruya dayanamadı. Saatler sonra gelen yeni açıklamada, PTT tarafından yapılacak olan ücretsiz maske dağıtımına ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden alınacağı bildirildi. Öte yandan maskelerin, 20-65 yaş arasındaki her yurttaşa ücretsiz olarak dağıtılacağı bildirildi ancak dağıtımın ne şekilde yapılacağı açıklanmadı.

6 NİSAN
ERDOĞAN: TÜM VATANDAŞLARIMIZA ÜCRETSİZ MASKE TEMİN ETMEKTE KARARLIYIZ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maske dağıtımına yönelik yaptığı açıklamalarda maske satışının 'kesinlikle yasak' olduğunu bildirdi. Erdoğan açıklamasında ""Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

9 NİSAN
İSTANBUL’DA ÜCRETSİZ MASKELERİ ECZANELER DAĞITACAK

Daha önce PTT’nin dağıtacağı belirtilen ücretsiz maskelerin, alınan yeni karar gereğince İstanbul’da eczaneler tarafından dağıtılacağı açıklandı. İstanbul Eczacı Odası tarafından yapılan duyuruda ayrıca, daha önce haftada 5 tane dağıtılacağı açıklanan maskelerin 10 günde bir 5'er adet dağıtılacağı bildirildi.

Kararın ardından 10 Nisan itibariyle İstanbul’da eczaneler maske dağıtımına başladı.

KALİTESİZ MASKE SORUNU

Plansız ve programsız bir şekilde yurttaşların tepkisine göre şekillenen maske dağıtım sürecinde yaşanan aksaklıklar çözülemedi. Maske alabilen yurttaşlar ise dağıtılan maskelerin kalitesizliğinden şikayet etti.

23 NİSAN
SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN TELEFONUNA KOD GELMEYEN YURTTAŞLAR İÇİN AÇIKLAMA

Düzenli maske temininin sağlanamaması sonucu artan kamuoyu baskısı sonucu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni bir açıklama yaptı. Koca, telefonlarına kod gelmeyenlerin maske alamamasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Maskeler vatandaşımız ücretsiz dağıtılacak. Mesaj gelmeyen kişiler için de eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabilecekler” ifadelerini kullandı.

28 NİSAN
ÇALIŞANLAR İÇİN YENİ KARAR: MASKELERİNİ İŞYERLERİNDEN TEMİN EDECEKLER

İktidar partisinin bir türlü gerekli düzenlemeyi yapamadığı maske dağıtımında yeni bir karar daha çıktı. İstanbul Eczacı Odası tarafından bugün yapılan son açıklamada, ‘ücretsiz maske dağıtımında yaşanan yoğunluk nedeniyle’, maske dağıtımında yeni bir düzenleme yapıldığı bildirildi.

Yeni düzenlemeye göre, İstanbul’da, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'li olarak çalışan yurttaşlar eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacak. Yurttaşlar maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden temin edecekler.

Maske temininin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşlar için nasıl sağlanacağı ise hala meçhul.