Sağlık Bakanlığı 81 ile gönderdiği genelgede semptom göstermeyen temaslılara test yapılmamasını istedi. Genelgeyi değerlendiren Dr. Kılıç “3-5 maske dağıtamayan AKP iktidarı test uygulamasını da yüzüne gözüne bulaştıracak” dedi.

Maske dağıtamayanlar şimdi de ‘test yaptırmayın’ diyor

ANIL VARLI

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 81 ile gönderdiği yazıda temaslı kişilere test yapılmamasını istedi. Genel Müdür Fatih Kara imzasıyla gönderilen filyasyon çalışmaları konulu genelgede, koronavirüs hastalarıyla temaslı kişilerde semptomları yoksa artık test yapma zorunluluğunun kaldırıldığı ifade edildi.

Yazıda, temaslılara yapılacak test ölçütleri şu şekilde belirtildi: “İlk ziyaret sırasında semptomu var ise (Daha sonra semptom gelişen kişiler için belirlenmiş prosedür dahilinde), 60 yaş ve üstü ve komorbiditesi (birden fazla eşlik eden hastalık) olan kişilerden temas tarihinden sonraki 7. günde semptomu olmasa dahi numune alınması gerekmektedir.”

Genelgede temaslı kişilerin temasın üzerinden geçen 2-4-8 ve 12. günlerinde telefon ile aranması gerektiği belirtildi. Aramalar sonrasında koronavirüs belirtileri saptanırsa test yaptırılacağı aktarıldı.

Bakanlığın bu genelgesi için değerlendirmelerde bulunan Dr. Güray Kılıç, “Temaslılardan belirtisiz olgulara semptom ve yaş sınırlaması ile epidemiyolojinin ilkelerine aykırı olarak Covid-19 pozitif vakalar ile diğer temaslılardan numune alınması bu şekilde kısıtlanmış olmaktadır” yorumunu yaptı. Temaslı yurttaşların piyasanın insafına terk edildiğini vurgulayan Kılıç, “Bu uygulama ile temaslı vatandaşların test yaptırabilmesi zorlaştırılmıştır. Test yapılmayan ancak evde izole kalması gereken temaslı vatandaşlar panik halde özel sağlık kuruluşlarına yönelecek ancak 250-300 TL’yi cepten ödeyerek test yaptırabileceklerdir” dedi.

Kılıç bazı milletvekillerinin bir ayda 8 kez test yaptırabildiğini anımsatarak şöyle konuştu: “Covid-19 pozitif vakalar ile aynı evde kalan temaslılara bile test yapılmazken milletvekillerine, danışmanlara, Meclis’te ve Saray’da çalışanlara, futbolculara, AKP yöneticilerine sırf tarama amaçlı test yapılabilmektedir. Salgında başarı; bulaşı, hastalanmayı önlemektir. Mücadelede doğru yöntem ise epidemiyoloji bilimine uymaktır. 3-5 maskeyi vatandaşlara dağıtamayıp yüzüne gözüne bulaştıran AKP iktidarı test uygulamasını da yüzüne gözüne bulaştıracak.”