Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayımlamış olduğu bu duyuru ile vatandaşların ücretsiz maske sağlanmasına ilişkin sorunlarının çözümüne ilişkin herhangi bir söz söylememiştir. Maske tedarikinde ve dağıtımda yaşanan organizasyonsuzluk devam etmektedir

Maske sorunu giderek çözümsüzleşiyor: İşveren ile çalışanlar maskeyi nereden temin edecek?

Dr. Ergün DEMİR / Dr. Güray KILIÇ

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sekizinci haftaya girerken hala maske dağıtım sorunu çözülememiştir. AKP yetkilileri ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda her ne kadar sorun olmadığı bildirilse de vatandaş maskeye ulaşmakta güçlük çekmektedir.

Gelinen aşamada;

İktidar tarafından 'maskeleri bedava dağıtacağız' açıklamasından sonra, maske tedarikinde ve dağıtımında ortaya çıkan eksiklik ve aksaklıkları vatandaşlar bizzat yaşayarak görmekte, SMS'le gelecek olan kod beklentisi ile eczane kapısını aşındırmaktadır.

İstanbul Eczacı Odasından dün yapılan açıklamada, eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı esnasında yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile yapılan görüşmeler sonucunda yeni düzenlemeye gidildiği bildirildi.

Açıklamada, "Buna göre; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile herhangi bir iş yerinde SSK'lı olarak çalışan vatandaşlarımız, eczanelerden dağıtılan ücretsiz maske sisteminden faydalanamayacaktır. Bu vatandaşlarımız maskelerini, çalıştıkları kurum ve iş yerlerinden temin edeceklerdir." denildi. İşyerlerinin bu ekipmanı nereden ve nasıl temin edileceğine ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Ancak 29.04.2020 saat 18.00 sularında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu internet sitesinde maske teminine ilişkin aşağıdaki duyuruyu yayımladı.

Duyuruda; "İş sağlığı ve güvenliği açısından maske kullanımının zorunlu olduğu iş yerlerinin maske teminine ilişkin Kurumumuzca bir düzenleme yapılmadığı, Kurumumuzca yapılan düzenlemenin yalnızca filtreli maske kullanımına dair raporu bulunan hastaların raporunu ibraz etmek suretiyle eczanelerden EN149 standardındaki (N95, FFP2/FFP3) maskeleri reçete aranmaksızın teminine ilişkin olduğu hususu önemle duyurulur." açıklaması yapıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayımlamış olduğu bu duyuru ile vatandaşların ücretsiz maske sağlanmasına ilişkin sorunlarının çözümüne ilişkin herhangi bir söz söylememiştir. Maske tedarikinde ve dağıtımda yaşanan organizasyonsuzluk devam etmektedir.

maske-sorunu-giderek-cozumsuzlesiyor-isveren-ile-calisanlar-maskeyi-nereden-temin-edecek-724326-1.