İzmir Sağlık Platformu, önceki gün İzmir’in Karabağlar ilçesi Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli doktorların muayene için gelen kişilerden maske takmasını istemesi üzerine çıkan tartışmada darp edilmesini protesto etti

“Maskeni tak” demek sağlıkta şiddet nedeni

BİRGÜN İZMİR

İzmir Sağlık Platformu, önceki gün İzmir’in Karabağlar ilçesi Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli doktorların muayene için gelen kişilerden maske takmasını istemesinin ardından çıkan tartışmada darp edilmesini protesto etti. Konak Kemeraltı Girişi’nde yapılan basın açıklamasında sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi istendi. Basın açıklamasında İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, Genel Sekreter Dr. Lütfi Çamlı ve kurum temsilcileri de birer konuşma yaptı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, saldırıyı kınadıklarını belirterek, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesini istedi.

Basın açıklamasında, İzmir Tabip Odası, İzmir Eczacı Odası, İZAHED (İzmir Aile Hekimleri Derneği), Türk Hemşireler Derneği, İZASED (İzmir Aile Çalışanları Derneği), SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası), BDS (Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası), Genel Sağlık-İş, Türk Psikologlar Derneği, SHUDER (Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi) ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İzmir Şubesi’nden oluşan İzmir Sağlık Platformu adına hazırlanan ortak açıklama okundu.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, Karabağlar 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde iki hekim arkadaşlarının fiziksel saldırıya uğradığını belirterek, “Sağlık çalışanları koronavirüsle mücadelede en ön saflarda mücadele ettiler. Binlerce sağlık çalışanı hastalığa yakalandı, onlarcası yaşamını yitirdi. Başlangıçta halkımızdan gelen alkışlar hepimizi duygulandırdı, umutlarımızı çoğalttı.Çünkü bizler uzun süredir mesleğimizin değersizleştirilmesine, sağlığın bir meta haline getirilmesine karşı çıkıyorduk. Uzun süredir meslek örgütleri olarak çıkması için çaba harcadığımız Sağlıkta Şiddet Yasası pandemi günlerinde Mecliste kabul edildi.Ama bu yasaya karşın çok sayıda şiddet olayı ile karşılaştık” dedi.

Dr. Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastanelerde çalışmaktan evlerine bile gidemeyen arkadaşlarımız,filiyasyon ekiplerimiz,112 çalışanlarımız, Aile Hekimlerimiz,Aile Sağlığı Çalışanlarımızbir yandan pandemi ile mücadele ederkenbir yandan da halkımızı bilinçlendirmeye, eğitmeye çalıştılar. Henüz aşısı ve etkin bir tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu maske kullanımı, fiziksel mesafeye uyma ve el hijyenine dikkat etmekten geçiyordu.Önce sadece belirli alanlarda takılması zorunlu olan maskelerin özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları kalkıncaönemi daha da arttı. Sağlık kuruluşlarında, toplu olarak bulunulan kapalı mekanlarda zorunlu olan maske, geçtiğimiz haftadan bu yanaİzmir’de açık havada da zorunlu hale getirildi. Maske takmak sadece kendimizi değil, ailemizi, yakın çevremizi ve toplumu enfeksiyondan korumak için gerekli bir önlemdir. Hastalığı belirtisiz ya da hafif olarak atlatan gençler evdeki büyüklerine kolaylıkla bulaştırabilmekte ve onların yaşamlarını tehlikeye atmaktadır.”

HİZMETİ DURDURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Yaşanan son olayda Aile Sağlığı Merkezindeki hekim arkadaşlarının maskesiz olarak içeriye girmek isteyen hastayı uyardığını kaydeden Dr. Kocaman, sözlerini şöyle sona erdirdi:

“ Bu şekilde kendisine yardımcı olamayacağını söyledi. Ancak hasta ve yakınları bu uyarılara şiddetle karşılık verdiler. Olaya müdahale etmek isteyen bir başka hekim arkadaşımız da bu kişilerin saldırısına uğradı.Şu anda en önemli tesellimiz meslektaşlarımızın kalıcı sağlık sorunu yaratacak bir yaralanma yaşamamasıdır. Sağlıkta şiddet için yasal düzenleme yapılsa da yasaların uygulanmasının da sağlanması, saldırganların tutuklu yargılanması çok önemlidir. Ayrıca uygulanan sağlık politikalarından, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli, sağlık kuruluşlarındaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir. Sağlık emek ve meslek örgütlerinin önerilerine kulak vermeyen yöneticilere de seslenmek istiyoruz. Yaşanan bu şiddet olayları motivasyonumuzu düşürüyor, bizim için hizmeti sürdürmek gittikçe güçleşiyor. İzmir Sağlık Platformu olarak şiddet yaşanan birimlerde acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşünüyoruz. Biz bu sağlıkta şiddet pandemisinin sona ermesini, sağlığımızı ve yaşamımızı koruyamazken hastalarımıza yardım edemeyeceğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz!”