Alibeyköy ve Kağıthane’deki hava kirliliğini değerlendiren Prof. Dr. İncecik: Özellikle yüksek basınçlı günlerde buralardaki dış ortamlarda halk maske ile gezmeli. İnşaatlar birkaç gün de olsa durdurulmalı, dizel araç trafiği azaltılmalı. Yetkililer ‘acil eylem planı’ yapmalı

Maskesiz gezmek büyük tehlike

DEMET SARGIN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı, www.havaizleme.gov.tr sitesinde İstanbul-Alibeyköy ve Kağıthane istasyonları için yayımladığı verilerin, bir süredir PM10 verileri açısından hassas olarak ilan edilmesi endişeye sebep oldu. Söz konusu bölgeler “Hassas bölge” kategorisinde yer alıyor.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Selahattin İncecik, “Bu bölgelerde acil eylem planları hayata geçirilmeli. Basıncın yüksek olduğu günler bölgedeki inşaatlar durdurulmalı, dizel araçların geçişi iptal bile edilmeli” dedi.

Acil eylem planı çağrısı

maskesiz-gezmek-buyuk-tehlike-650114-1.

Kağıthane’nin hava kirliliği konusunda uzun yıllar bilimsel çalışmalar yapan ekibin içerisinde yer alan Prof. Dr. Selahattin İncecik, önemli uyarılarda bulundu. Alibeyköy ve Kağıthane’de maske takılarak gezilmesi gerektiğini söyleyen İncecik, yetkililere de “Acil eylem planı” çağrısı yaptı.

Prof. Dr. İncecik şöyle konuştu: “Kağıthane ve Alibeyköy uzun zamandan beri hava kalitesi bakımından en zayıf yerlerin başında. Bunun birçok sebebi var. Şehrin genelindeki partikül kirliliği bunun önemli sebeplerinden. Bu kirliliğin oralarda birikmesinin sebebi de söz konusu alanların topografik yapısıyla bağlantılı. Vadi biçiminde olan bölgede hava daha durağan. Bu sebeple de tozlar ve diğer kirleticiler havada uzun süre asılı kalabiliyor. Bu da o bölgede nefes alan insanları kirliliğe maruz bırakıyor.”

Basıncı kontrol etmek önemli

Yurttaşların alması gereken önlemlere de vurgu yapan Prof. Dr. İncecik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkın dış ortamlarda mutlaka ağızlarına maske takarak dolaşması gerekiyor. Dış ortamlarda spor yapmaktan da kesinlikle kaçınılmalı. Burada önemli olan nokta ise basın. Yani bu durum daha çok yüksek basıncın hakim olduğu günler için geçerli. Telefon uygulamalarından ya da hava durumu bültenlerinden kolaylıkla öğrenilebilecek yüksek basınçlı günlerde, maske takmaya özellikle dikkat edilmeli.”

Yüksek basıncın 1013 milibarın üzerindeki değerlerle anlaşılabileceğini söyleyen İncecik, yetkililere de acil eylem planı konusunda çağrı yaptı. Prof. Dr. İncecik sözlerini şöyle sonlandırdı: “Alibeyköy ve Kağıthane’de yüksek basınç etkisindeki günlerde dizel araçlar bile geçirilmemeli, inşaatlar birkaç günlüğüne durdurulmalı. Yetkililer tarafından acil eylem planları harekete geçirilmeli.”