Masumiyet Müzesi Milano’da

Masumiyet Müzesi'ndeki vitrinlerden ve eşyalardan yapılmış bir seçme, Milano’daki Bagatti Valsecchi Müzesi’nde "Aşk, Müzeler, İlham" adlı bir sergide sergilenmeye başladı. Bagatti Valsecchi Müzesi yöneticisi Lucia Pini ve Laura Lombardi'nin küratörlüğünde gerçekleşen sergide İstanbul'daki müzede yer alan 29 kutunun replikaları yer alıyor. Milano'nun merkezinde 19 Ocak’ta açılan sergi, 24 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

Sabit Fikir'in aktardığı habere göre, daha önce 2016'da Londra'da (Courtauld Gallery) ve 2017'de Oslo'da bulunan Kültürler Müzesi’nde, Masumiyet Müzesi’nden seçilmiş kutuların tıpatıp taklitlerinin sergilendiği iki sergi açılmıştı. Milano'daki Bagatti Valsecchi Müzesi'ndeki serginin özel bir anlamı ise, romanın başkahramanı Kemal Basmacı'nın bu müzeye özel bir ilgisi ve yakınlığının olması... Kemal Basmacı, romanda anlatıldığı gibi, müzeye beş dakika mesafedeki Grand Hotel De La Milan’da vefat etmişti. İstanbul'daki Masumiyet Müzesi'ni kurmadan önce dünyada beş binin üzerinde müzeyi ziyaret eden Kemal Basmacı, en çok Bagatti Valsecchi Müzesi’nden etkilenmişti.

Geçen hafta içinde Orhan Pamuk’un müzesi ve küçük müzeler hakkındaki görüşlerini iredeleyen bir kitap da "Milano'da Bir Rüya" (Un sogno fatto a Milano) adıyla yayımlandı. Kitapta, sanat tarihçilerinin Masumiyet Müzesi hakkındaki düşünceleri ve Orhan Pamuk’un kendi müzesi hakkında çizimleri ve yazıları bir araya geliyor. İtalya'nın sanat yayınevlerinden Johan & Levi Editore tarafından yayımlanan kitapta, Orhan Pamuk'un daha önce yayımlanmamış metinleri de yer alıyor.

Sergi ile ilgili ayrıntılı bilgi için: Museo Bagatti Valsecchi