Mata işçilerinin ek zam talebiyle başlattıkları direnişin üçüncü günü geride kaldı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “İşçiler emeğiyle çalışıyor ama böyle bir dönemle hiç karşılaşmadı” dedi.

Mata Otomotiv’de işçi hakkını istiyor
Açıklamaya DİSK yöneticileri katıldı. (Fotoğraflar: BirGün)

Deniz SARI

İstanbul Tuzla’da Deri ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde yüzde 25 ek zam talebiyle fabrikaya süresiz olarak kapanan Mata Otomotiv işçilerinin direnişi üçüncü gününde de sürüyor. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata’daki direnişi ziyaret eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla, dün basın açıklaması gerçekleştirildi. Serbest bölgede yürüyüş yapan işçilere, farklı fabrikalardan çok sayıda emekçi destek verdi. Açıklamada ise Mata işçilerinin iş, ekmek ve hak mücadelesine dikkat çekildi.


Burada konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, son bir yılda patronların hayatlarında görmediği kadar para kazandığını ancak işçilerin tam tersine yoksullaştığını söyledi. Cumhuriyet tarihinin en karanlık döneminin yaşandığına değinen Serdaroğlu, “Ek zam talebinde bulunduk. Bütün fabrikalardan, iyileştirme istedik, ‘Bu bizim hakkımız’ dedik. Bu iyileştirme gerekçesi olan bir taleptir. Yıllardır işçiler emeğiyle çalışıyor ama bu dönemdeki gibi bir şeyle hiçbir zaman karşılaşmadı” dedi.

DİĞER FABRİKALARDA SÖKE SÖKE ALDIK

“Bundan bir yıl önce aldıklarımızın 3’te bir daha ucuzdu ama bugün siyasi iktidarın, emek düşmanı AKP iktidarının izlemiş olduğu ekonomik politikalarla işçiler çok daha yoksullaştı” diyen Serdaroğlu, şunları ifade etti: “Onun için ‘Artık toplu sözleşmelerin dışında da ekstra talepler gündeme gelmeli’ dedik. ‘Hakkımız olan şeyi istiyoruz’ dedik. Mata işçisinden önce onlarca işçi binlerce işçi bu hakkını söke söke aldı. Kapınızın önüne çakallar, it sürüleri getirerek bizi korkutamazsınız. Metal işçileri asla boyun eğmeyecek.”

mata-otomotiv-de-isci-hakkini-istiyor-1132629-1.

EMEĞİN PAYI AŞAĞIYA GİDİYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise işçilerin üzerine bir enkaz çökmüş olan tüm Türkiye halkına, tüm sınıf kardeşlerine umut olduğuna değinerek “Türkiye’nin üzerinde bir enkaz var. Bir yanımız deprem bölgesinde enkazın altında diğer taraftan yıllardır ülkeyi yönetenlerin politikalarının sonucu olarak kentleşme politikalarından ekonomik krize kadar yaşadığımız bir enkaz var” diye konuştu.

Bu enkazın dayanışmayla kaldırılacağını belirten Çerkezoğlu, şunları dile getirdi: “Mata işçilerinin bu kararlılığınız, mücadele ve direnç bu ülkenin geleceğini kuracak. Bu mücadele bu kararlılık bu coşku sınıf kardeşlerimize dalga dalga yayılıyor. Ülkenin istatistik kurumunun rakamlarıyla bile çok açık görünüyor özellikle son yıllarda ürettiğimiz değerden, milli gelirden işçi sınıfı olarak bizim aldığımız pay her yıl daha da fazla geriliyor. Sermayenin payı yukarıya gidiyor, emeğin payı aşağıya doğru geriliyor.”