Matematik sorularının zorluğuyla gündeme gelen LGS’ye veliler, öğrenciler ve eğitimcilerden tepki büyük. Konuyu değerlendiren eğitim uzmanları, öğrencilerin matematikle terbiye edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Matematikle terbiye etmek istiyorlar

Metin Yetim

Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) matematik sorularının çok zor olduğu gerekçesiyle veliler, eğitimciler ve öğrenciler tarafından tepki topladı. Birçok veli, eğitimci ve öğrenci sosyal medyada konuya ilişkin tepki gösterirken Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) ise herhangi bir yanıt gelmedi.

TRAFİĞİ SAĞDAN ÖĞRETİP SOLDAN SORUYORLAR

Sınavın içeriğini BirGün’e değerlendiren Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, soruların geçen seneden de zor olduğunu kaydetti. Ünsal, şöyle konuştu: “Konular müfredata uyumlu ama öğrenmenin yöntem ve biçimine, okul sınavlarındaki soru sistemine uygun bir sınav değildi. Örneğin siz okuldayken trafiği sağdan akıtıyorsunuz, sınav olduğu zaman soldan akıtıyorsunuz.”


Türkiye’de merkezi sınavlarda öğrencilerin bu tarz sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Ünsal, şöyle devam etti: “Ölçme ve değerlendirme bakımından bir sınavın çok kolay olması da sıkıntıdır zor olması da. Akla ‘acaba matematiği bu kadar zor hale getirerek matematikten özel ders alma zorunluluğu mu pekiştirilmek isteniyor’ diye de gelmiyor değil.”

PANDEMİ NEDENİYLE EŞİTSİZLİK İYİCE ARTTI

Onur Soğuk ise bu seneki soruların zorluk bakımından oldukça üst düzey olduğunu belirtti. Daha çok geometri özelinde sorular sorulduğu için çocukların ekstra zorlandığını söyleyen Soğuk şunları aktardı: “Pandemi kapsamında konuların dışına çıkıldı. 20 sorunun içerisinde üniversite düzeyinde olan sorular vardı. Sınav ölçme ve değerlendirme bakımından sakıncalıydı. Zaten ülke olarak matematikte problemli bir ülkeyiz. Çocuklar adeta matematikle terbiye ediliyor. Sınav sistemi zengin aile çocukları ve ortanın üstündeki aile çocuklarıyla, diğer çocuklarımız arasında bir eşitsizliğe neden oluyordu. Bu her zaman için böyleydi. Ama bu yıl 4 katına çıktı. Bu iki grup arasındaki fark iyice arttı. Bu durumun yanında soruların bu denli zor olması fırsat eşitliğini ve adaletsizliğini iyice artırmış oldu.”