Mavi At Kafe, şizofreni tedavisi gören bireylere, toplumla bütünleşmeleri için iş ortamı sağlıyor. Şizofreni Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Şenyurt, “kafede sorumluluk almaları iyileşme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor” diyor

Mavi At Kafe: Özgürlüğün ve dayanışmanın mekânı

Dilara Şimşek

Şizofreni hastalarının iş hayatına katıldığı, Mavi At Kafe, hastalıkla ilgili ön yargıların ortadan kaldırılması için de ortam sağlanıyor. Kafe aynı zamanda kitap okuma seansı, müzik dinletisi, sergi ve şizofreni seminerleri gibi etkinliklerle ilgi çekiyor. Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür tarafından 2009 yılında kurulan kafe, devlet desteği almadan varlığını sürdürüyor.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde kurulan kafenin hikâyesini ve amacını, derneğin yönetim kurulu üyesi ve kafenin çalışanı Yasemin Şenyurt ile konuştuk.
Şenyurt, kafenin kurulma amacının şizofreni hastalığına ilişkin damgalama ile mücadele olduğunu vurgulayarak, “Şizofreni tanısı alan bireylerin iyileşemeyecekleri, çalışamayacakları ve tehlikeli olduğuna ilişkin önyargılarla mücadele etmemizde kültür ve yaşam ortamının çok önemli ve etkili olacağını düşündük. İkinci en önemli amacımız ise şizofreni tanısı alan bireylerin çalışmaları ve hayata karışmaları” dedi.

mavi-at-kafe-ozgurlugun-ve-dayanismanin-mekani-661742-1.

İyileşme süreçlerinde önemli rol oynuyor

Hastaların iş ve sosyal yaşamının olumlu değiştiğini dile getiren Şenyurt, şöyle konuştu:

“2009 yılında açıldığında on sekiz şizofreni tanısı almış birey çalışmaya başladı. Zaman içinde onbeş arkadaşımız E-KPSS ile devlet memuru oldu. Kafe ile tanışmadan önce tedavi gören bireyler; sosyal hayata katılımda sıkıntılar ve sorunlarla karşılaştıklarını ifade ediyorlar. Kafede kendi aralarındaki güzel ve hayatlarını olumlu anlamda etkileyen iletişimler ile kafeye gelen müşterilerle kurulan diyaloglar sayesinde yaşama bakış açılarının değiştiğini ve çalışmanın kendilerine çok iyi geldiğini vurguluyorlar. Bu kafede sorumluluk aldıkça kendilerini özgür ve toplumun içinde güçlü bir birey olarak hissetmeleri iyileşme süreçlerinde önemli bir rol oynuyor. Çalışmak özgüven sağlıyor ve kendi hayatını yönetebilme sayesinde yeni hedefler belirlemelerine ve o hedeflere nasıl ulaşabilecekleri konusunda planlar yapmalarına yardımcı oluyor.”

Gelenler, yanlış bilgilerin farkına varıyor

Kafeye gelenlerin şizofreni hastalığı hakkındaki önyargılarının kırıldığına vurgu yapan Şenyurt, ikinci el giysi-kitap almak için ya da giysi-kitap bağışı yapmak için gelen müdavimler de olduğunu kaydetti.

Şenyurt, dernek olarak düzenlendikleri çalıştayların, sempozyumların devamının geleceğini aktararak, “Projelerimiz devam edecek çünkü bu projeler sayesinde toplumda farkındalık yaratıyoruz ve bu farkındalık sayesinde evinden/odasından çıkmak istemeyen ya da hastalığı kabul etmeyen bir arkadaşımız tedaviyi kabul edip hayata karışıyor. Bu bizler için çok önemli” diye konuştu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.