Referandumun ardından 2,5 yıl geçmesine rağmen İngiltere’de Brexit krizi sürüyor. Muhafazakâr Parti’de Başbakan Theresa May’in liderliği için güven oylaması yapılıyor

May’in zorlu Brexit sınavı sürüyor

İngiltere Başbakanı Theresa May için liderliğini yaptığı Muhafazakâr Parti’de güvensizlik oylaması hazırlıkları yapılıyor. May’in Avrupa Birliği (AB) ile üzerinde anlaştığı Birlik’ten çıkış (Brexit) anlaşmasını yeterli bulmayan partililer, yeni bir liderle yola devam edip Brexit şartlarını Brüksel ile yeniden müzakere etmek istiyor.

Süreç zarar görür
İngiltere Başbakanı Theresa May, Başbakanlık ofisinde açıklama yaptı ve “Bu yarışta elimden gelen her şeyi yaparak yarışacağım” dedi. Brexit sürecinin önemine dikkat çeken May, ülkesinin belirsizliğe tahammülü olmadığını ifade etti. May, Muhafazakâr Parti’nin yeni bir lider seçmesi halinde İngiltere’nin Brexit sürecini düzenleyen 50. maddeyi uzatmak veya durdurmak zorunda kalabileceğini iddia etti. May, yeni lider seçiminin Brexit’i tamamen durdurabileceğini ileri sürdü.

29 Mart’ta ayrılamayacağız
Güvenoyu yoklaması üzerine açıklamada bulunan İngiltere Adalet Bakanı David Gauke, Başbakan May’in oylamayı kaybetmesi halinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının ertelenmesi gerekeceğini söyledi. Gauke “Avrupa Birliği’nden 29 Mart’ta ayrılabileceğimizi sanmıyorum” dedi. Ticaret Bakanı Liam Fox ise Twitter üzerinde, yaptığı duyuruda oylamada Başbakan May’i destekleyeceğini bildirdi. Fox ülkenin partilerinden bölünme değil, istikrar beklediğini vurguladı.

İki buçuk yılın ardından
2016 referandumunda Avrupa Birliği üyeliğinden çıkmayı savunanlar oyların yaklaşık yüzde 52’sini almışlardı. Şimdi yapılan bazı kamuoyu yoklamaları ise AB üyeliğinin devamını isteyenlerin yüzde 52 olduğunu gösteriyor. Hem 2016 referandumunda hem de pek çok kamuoyu yoklamasında gençlerin ezici çoğunluğunun AB üyeliğinden yana yaşlıların ise çoğunluğunun üyelikten ayrılma tarafında olduğu ileri sürülüyor.

***

Kimseyi memnun etmeyen anlaşma

Brexit anlaşmasının taslağı yaklaşık 600 sayfalık bir belge olmasına karşın ne ticari ilişkiler, ne güvenlik ilişkileri ne de ilişkilerin gelecekteki durumuna ilişkin bir şey söylüyor. AB’ye ödenecek tazminatın bile miktarı belli değil. Bir başka önemli mesele olan Kuzey İrlanda-İrlanda Cumhuriyeti sınırı meselesine dair sadece ucu acık bir Gümrük Birliği düzenlemesi öneriyor. AB’den ayrılma taraftarı Muhafazakârlar, Gümrük Birliği’ne razı olmakla birlikte bunun ucu açık ve süresiz olmasına itiraz ediyorlar. Genel olarak da anlaşma hemen her konuda ‘iki taraf ortak karar verecekler’ şeklinde ucu açık bırakılmış durumda. Bu da hem May’in Partisi’ni hem de muhalefeti rahatsız ediyor. İngiltere’de temmuz ayından bu yana 10 Bakan, Brexit gerekçesiyle istifa etti.