İstanbul Boğazı’nda tespit edilen mayınlarla ilgili konuşan Emekli Amiral Ertürk, provokasyona dikkat çekti: “Gözlem yapılmalı, Türkiye zor durumda kalabilir.”

Mayın provokasyonu

Sercan MERİÇ

İstanbul Boğazı’nın kuzeyinde geçen cumartesi imha edilen mayının ardından bu kez de İğneada açıklarında dün başka bir mayın tespit edildi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında bir mayın tespit edilmesi üzerine olay mevkiine bölgede bulunan Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır” denildi. Geçen günlerde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarının yakınlarına döşediği yaklaşık 420 adet eski mayının fırtınalı hava nedeniyle koptuğunu, mayınların akıntı ve rüzgarla Karadeniz'in batısına sürüklendiğini duyurmuştu.


420 MAYIN KOPTU

Emekli Amiral Türker Ertürk, mayınların Ukrayna tarafından geldiğini belirterek, Rusya’nın böyle bir hamleyle stratejik açıdan kendisine engel yaratacağını kaydederek: “Bu mayınları Odessa sularına kesinlikle Ukrayna dökmüştür. Rusya dökemez. Çünkü Rusya, Ukrayna'da kara harekâtı yapıyor. Kara harekâtını desteklemek için de Odessa'ya yönelik çıkarma harekâtı yapmayı planlıyor. Harekâtını engelleyebilecek bir mayın tehdidini Ruslar yaratmaz. Çünkü kendilerine engel olur” dedi.

Olayın teknik boyutunu da ele alan Ertürk, “Oradaki derinliklere, normalde dip mayınının dökülmesi lazım. Ancak demirli mayın dökülmüş. Telleri paslanmıştır, akıntı, rüzgar, fırtına nedeniyle zincirler kopmuştur ve güneye doğru sürükleniyordur. Ama Rusların söylediği 420 mayının da kopup gelmesi için bu işin içinde başka işler olması lazım” diye konuştu.

UKRAYNA SUÇ İŞLİYOR

Mayınların bir provokasyon aracı olarak kullanıldığını ifade eden Ertürk, şöyle dedi: “İstanbul Boğazı'nın geçiş emniyeti yoktur denilerek uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek istiyor olabilirler. Bu sayede NATO, AB veya Birleşmiş Milletler kontrolünde bir Mayın Karşı Tedbirleri gücünün bölgeye gönderilmesini tetiklemek istiyorlar.”

Ukrayna’nın zincirlerinden kopan mayınları bildirmeyerek suç işlediğini ifade eden Ertürk “Kopan mayınlarla ilgili denizcilere bilgi vermeli. Bu bilgiyi vermedi. Biz Ruslardan öğrendik. Lahey Sözleşmesi’ne göre demirli mayın, zincirinden kopup su sathına geldiğinde ateşleme mekanizmalarının devre dışı bırakılması lazım. Bizimkiler ikinci mayını bulmuş. ‘Etkisiz hale getirdik’ diyor. Üzerine patlayıcıyı bağlayarak mayınları infilak ettiriyorlar. Ukrayna bu mekanizmayı devre dışı mı bırakmış diye bir tanesini alıp incelemek lazım” açıklamasını yaptı.

GÖZLEM YAPILMALI

Türkiye’nin güçlü bir mayın filosu olduğunu kaydeden Türker, yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Dünya kamuoyuna ‘Bu işin biz üstesinden geliriz’ mesajı verilmeli. Yabancı güçlerin gelmesine lüzum yoktur. Kişi gözetleme faaliyeti inşa etmek lazım. İnsansız hava araçları, su üstü unsurlarıyla gözlem yapılmalı. Tespit edilen mayınlar temizlenmeli. Yoksa bir balıkçı gemisine çarpabilir. gemiye çarpıp infilak eder ve can kaybına yol açarsa, Türkiye zor durumda kalabilir. Bir de bu akaryakıt gemisi olursa daha da felaket olur. Uluslararası güçlerin buraya gelişinin önünü kesebilecek hamleleri yapmak lazım.”