Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, mayıs ayında 21 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Mayıs ayında 21 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) mayıs ayı kadın cinayetleri raporunu yayınladı. Buna göre 21 kadın öldürüldü, 18 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Öldürülen 21 kadından 17’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 3’ü ekonomik bahaneyle, 1’i de kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Platform, "17 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dedi.

"YARDIM HATTIMIZI ARAYANLARDA YÜZDE 55 ARTIŞ YAŞANDI"

Kadınların en çok boşanmak, ayrılmak, çalışmak gibi kendi hayatlarına dair karar alırken öldürüldüğünün altı çizilen açıklamada, “Bu ay yayınladığımız Nisan 2020 Başvuru Karşılama Raporu’na göre önceki aylara göre başvuru hattımızı arayarak yardım isteyenlerde yüzde 55 artış yaşandı. Kadına yönelik şiddete tanık olan kişilerin başvurusunda yüzde 60 oranında arttı. En çok fiziksel şiddet nedeniyle aldığımız başvurulara ek olarak dijital şiddet nedeniyle başvuranlar da arttı. Korona günlerinde kadınların haklarını; boşanmayı, ayrılmayı, şikayeti ertelemeleri ile karşı karşıya olduğumuz Karşılama Raporu’nda da ortaya çıktı. Kadınlar 155 ve 183 acil hatlarına ihtiyaçları olduğunda ulaşmakta zorluk çekiyor. Kadınların yaşadıkları zorluklar devleti daha çok tedbir almaya itmeli, kadınlar çaresiz bırakılmamalıdır.”

Raporun tamamı için tıklayın.