İSİG verilerine göre, geçtiğimiz Mayıs ayında 156 emekçi hayatını kaybetti ve 29’unun ölüm sebebi koronavirüstü

Mayıs ayında 29’u koronavirüs olmak üzere, 156 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, geçtiğimiz Mayıs ayında en az 156 emekçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 5’i kadın, 14’ü göçmen ve 6’sı çocuktu. Çocuklar tarım sektöründe kayıt dışı çalışıyordu. Mayıs’ta hayatını kaybeden emekçilerin 29’unun ölüm sebebi koronavirüstü. Koronavirüs nedeniyle 3 ayda hayatını kaybeden emekçi sayısı 146’ya ve 2020’nin ilk 5 ayında iş cinayetlerinde ölenlerin sayısı 737’ye yükseldi.

İSİG, verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede koronavirüsün bir meslek hastalığı haline geldiğinin altını çizdi: “SGK tarafından 7 Mayıs’ta bir genelge yayınlandı ve Covid-19’un bulaşıcı hastalık olduğu ve iş kazası/meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesi gerektiği açıklandı.”

“Bu süreçte uluslararası sendikal hareket sermayenin ve devletin sorumluluklarını belirtip, Covid-19’un işçiler için meslek hastalığı sayılması ile ilgili bir deklarasyon yayınladılar, işçilerin ve ailelerinin korunması konusunda adımlar atılması gerektiğini belirtip en riskli meslek gruplarını sıraladılar. Ancak bütün bu yapılanlar yetmez. Covid-19’un iş kazası/meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için elbette gerekli hukuki girişimlerde bulunulmalıdır. Bu talebin kabul edilmesi için aktif bir kampanya yürütürsek, işçi sınıfının bütünü tarafında özümsenebilir ve bir örgütlenme başlığı olarak alana müdahale etme gücümüzü yükseltebiliriz.”

mayis-ayinda-29-u-koronavirus-olmak-uzere-156-isci-is-cinayetinde-yasamini-yitirdi-740566-1.

(ANKA)