Press In Arrest, ‘Mayıs 2020 Basın Özgürlüğü’ raporunu açıkladı. Mayıs ayında 21 davada yargılanan en az 37 gazeteci hakkında toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve en az 146 yıl 3 ay 15 günden, 399 yıl 8 ay 15 güne kadar hapis cezası istendi

Mayıs ayında medyanın gündemi: Baskı ve ceza

HABER MERKEZİ

Press In Arrest, ‘Mayıs 2020 Basın Özgürlüğü’ raporunu açıkladı. Rapora göre geçen ay gazeteci yargılamalarından çok Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın İlan Kurumu’nun (BİK) uygulamaları tartışıldı.

RTÜK ve BİK’in basın kurumlarına üst sınırdan para cezası yaptırımları uyguladığına dikkat çekilen raporda, “Öyle ki RTÜK Başkanı, ana haber sunucularını tehdit dahi etti” denildi.

Raporda muhalif yayın yapan basın kurumlarında çalışan gazetecilerin evlerinin yandaş basın tarafından izlendiğine değinildi. Koronavirüs salgını nedeniyle duruşmaların görülmediği mayıs ayında 21 davada yargılanan en az 37 gazeteci hakkında toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve en az 146 yıl 3 ay 15 günden, 399 yıl 8 ay 15 güne kadar hapis cezası istendi.

Raporda dikkat çekilen noktalardan bazıları şu şekilde:

■ En az 9 gazeteci gözaltına alındı, ifadeye çağrıldı; hakkında soruşturma başlatıldı ve/veya suç duyurusunda bulunuldu.

■ 8 gazeteci hakkında 2 yeni dava açıldı.

■ Hapisteki arkadaşına para gönderen gazeteci, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı.

■ Pandemi döneminde tutuklanan bir gazeteci yargılamanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

■ 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteciye ev hapsi cezası verildi.

■ Tutuklu 1 gazeteci serbest bırakıldı.