Koronavirüsü tamamen bitiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaz başında son derece tıbbi bir açıklama yaparak şöyle demişti:

-Beni tanımadığınız günlere dönüyoruz!

Büyük bir sevinç dalgasıyla birlikte maskeleri fırlatıp attık. Mesafeyi kaldırdık. Hijyen de zaten ezelden beri pek fazla hazzetmediğimiz bir kavramdı. O da kendiliğinden halloldu!

Saygıdeğer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Covid bitti” müjdesi verdiği tarihte -Haziran başı- haftalık vaka sayısı 7 bin 300 idi. 5 Haziran 2022 itibarıyla son 7 günde 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Bakan Koca’nın başında bulunduğu kurumun 11-17 Temmuz arasındaki verilerine göre; koronavirüs hastalığına yakalanan sayısı 226 bin 532, bu yüzden ölenlerin sayısı da 96’ya çıkmış durumda.

Bakan Koca “bitti” derken hastalık “yok öyle hava atmak ben hâlâ buradayım” diyor.

Sağlık Bakanlığı’nın en büyük talihsizliği TÜİK benzeri bir istatistik kurumunun olmaması. Olsaydı ne şahane veriler ortalığa saçılabilirdi. Ama yok işte.

Koronavirüs salgınında durum böyleyken bir de “Maymun Çiçeği” çıktı geldi. Afrika kökenli hastalık kısa sürede uluslararası yaygınlık kazandı. İspanya, Portekiz, İngiltere, ABD ve Türkiye’de de tespit edildi.

Diğer ülkeler için bir şey demek mümkün değil. Ama bu hastalık ismi itibarıyla ülkemiz açısından son derece elverişli koşullara sahip bulunuyor.

Mesela gazetecilik alanını ele alalım. 1990’larda mesleğin cılkını çıkaranlar için Babıali’nin “son habercisi” Yalçın Bayer Ağabeyimiz çok yerinde bir saptama yapmıştı:

-Maymun haber!

Gazetelere göre daha başarılı maymun haberler yapan televizyon kanallarının reyting rekorları kırmaları bu alanın yıldızlarına büyük servetler sağlıyordu. Kanal sahipleri de bol reklam alıyorlar, herkes hep birlikte mutlu oluyordu. Sadece gazetecilik kaybediyordu, o kadar!..

Bu akım kendilerine fiyakalı bir de isim bulmuşlardı:

-Yükselen değerler!

Onlar yükseldikçe gazetecilik battı!

Sonunda 2000’li yıllara geldik.

Bir de baktık ki, gazeteler ve televizyonların yüzde 90’ın satılmış, atılmış, el konulmuş sahip değiştirmiş. Maymun habercilik, öncülerini katlayarak adeta çağ atlamış. Bırakın 1K 5N kuralını haberin ana objesine bile ulaşmaya gerek görülmeden insanlar kesilip biçiliyor. Ekranlarda en iyi maymunluk yapanlar transfer rekorlarıyla servet ağaçlarının en tepelerinde fink atıyorlar.

Maymun haberciliği de gelişti. Demokrasi, insan hakları, hukuk konularında yargı ve icrayı sollayarak yol gösterici mevkiine yükseldi.

Maymunlaşmanın keyfi de farklı oluyordu. En güzel muzlar hep “itibarlı” maymunlara düşüyordu. Lüks oteller, özel jetler, pahalı yurt dışı seyahatler ile kendilerinden geçiyorlardı.

Bu alanının eksiklikleri de vardı tabii: Henüz Maymun Oscarları adıyla dağıtılan törenleri yok. İnanıyoruz ki, görünür bir gelecekte bu ödüller de sahiplerine verilecektir:

-Sayın seyirciler Maymun Habercilik Ödül Törenine hoş geldiniz!..

Artık yazıyı bağlayabiliriz.

Maymun Çiçeği hastalığı en güzel şekilde bizde gelişebilir:

-Çünkü Maymun bize çok yakışıyor!