Mazot zammı balıkçıya kontak kapattırdı

EKONOMİ SERVİSİ

Balıkçılar, artan maliyetlere rağmen balık kasası fiyatlarının yükselmemesi nedeniyle 2 gün avcılık faaliyetlerine ara verdi. Ağlarını toplayıp beklemeye geçen balıkçılar, artık altından kalkılamaz hale gelen maliyetlerinin bir şekilde aşağı çekilmesini istiyor. DEMBİR (Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Denizer, "Salı sabahı tekrar denize çıkacağız ama eğer bu maliyetler böyle devam ederse belki de ocaktan sonraki ikinci döneme hiçbir arkadaşımız çıkmaz" dedi.


Denizer açıklamasında "Örnek vereyim, bir tanker mazotu 105 bin liraya alıyorduk, şu anda yaklaşık 230 bin liraya yükseldi. Son zamanlarda da sadece boğaz civarında avcılık yapabiliyoruz. Burada bir kayık ortalama 100 kasa balık avlıyor. Bu da bin 500 kilo balık yapar. Bu balığı tutabilmek için de en az bir ton mazot yanıyor. 1 kilo balığın maliyeti 8 liraya geliyor. Buradan balık haline nakliye 1 lira, etti 9 lira. 2 lira da orada komisyon var. Teknede çalışan personel giderleri hariç sadece balığın hale gidene kadar ki maliyeti bu. Balığın halde satışı kasası 200 liradan yapılıyor. Bunun 180 lirası sadece balığın hale gidene kadarki maliyeti. Bunun dışında personel masrafları, ağlara yapılan masraflar ki bunlar da dövizdeki artıştan dolayı iki katına çıktı. Nasıl olacak bilmiyorum ama maliyetlerimizin biraz daha aşağı çekilmesi gerekiyor. Çok pahalı bir maliyetimiz var, balık fiyatlarının biraz daha yukarı çıkması lazım" dedi.
Tekirdağ’ın Merkez Süleymanpaşa ilçesinde de balıkçılar teknelerini balıkçı barınağına demirledi. Kontak kapattıklarını söyleyen balıkçı Eyüp Yiğiter, “63 yaşındayım ömrümde ilk kez bu kadar zorlandığımızı hissediyorum. Böyle giderse ocak ayında tamamen tayfalarımızı paydos ettirip balık avlanma işini sonlandıracağız çünkü artık başa çıkmamız mümkün değil" dedi.

Yiğiter, yetkililere bir mesaj vermek için diğer balıkçılarla beraber salı sabahına kadar denize çıkmama kararı aldıklarını söyleyerek "Son mazota gelen zamlar, ekonomik şartların ağırlaşması, koliden tutun ağa kadar gelen zamlar bizi şaşırtmıştır. Bunun sonucunda balık tutamıyoruz. Tutsak bile elimizdeki balığın satışından sonra elimize sadece zarar kalıyor. Ben 2 tane 25’er personeli olan gırgırın sahibiyim, burada da ufak teknelerimiz var. Ömrümde ilk kez bu kadar zorlandığımızı hissediyorum" dedi.