Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yüzde 19 olan politika faizini yüzde 18'e düşürdü. Kararı yorumlayan uzmanlar, faiz indirimi kararının Saray talimatı olduğuna dikkati çekti döviz kuru ve enflasyona ilişkin uyardı.

MB faizi indirdi, dolar fırladı: Uzmanlar faiz indirimi kararını nasıl yorumladı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 18 seviyesine çekti. Bu kararla Merkez Bankası, 14 ay sonra ilk kez faiz indirmiş oldu.

Faiz indirimi kararı ardından dolar/TL fırlayarak tarihi zirve seviyesini test etti ve 8,80’i gördü. Genel beklenti eylül toplantısında faizin sabit tutulması yönünde iken alınan sürpriz karar, tartışma yarattı.

Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler şöyle yorumladı:

BirGün yazarı İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, karara ilişkin, Devlet kurumları arasında uyum yok. Faiz indirerek enflasyonu düşürmek mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

'SARAY TALİMATI KARARI BELİRLEDİ'

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, kararı Saray talimatı ile belirlendiğini savundu. Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Saray talimatı kararı belirledi. Faizi 1 puan da olsa indirecek hiçbir makul gerekçe yok. Sırf, tek adamın dediği boş çıkmadın diye faiz indirdiler. Kredi faizlerine bir etkisi olmaz, dolar fırladı. Bununla uğraşsınlar bakalım” ifadelerini kullandı.

'MERKEZ BANKASI YÖNETİCİLERİ KENDİLERİNİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATMIŞLARDIR'

Karar açıklanmadan önce yaptığı paylaşımda "Çekirdek enflasyonunuzun ortanca değeri yüzde 20'nin üzerindeyken siz faiz indirmeyi mi düşünüyorsunuz? Hem de çekirdeği ileri sürerek?" yorumunu yapan Ekonomist Uğur Gürses ise, faizin düşürülmesinin ardından, "Siyasetçi oy kaybediyor diye bastığı parayı çöpe atan bir merkez bankası yöneticileri kendilerini de tarihin çöplüğüne atmışlardır" değerlendirmesinde bulundu.

'ZORLAMA KARAR'

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara da yaptığı değerlendirmede, "Tam 16 sene PPK metinlerinin taslağını hazırladım, bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim" yorumunu yaptı.