MEB, “Adaletsizlik söz konusu değildir” dese de sözlü sınavda elenen öğretmenlerin anlattıkları, yaratılan mağduriyeti gözler önüne serdi. BirGün’e konuşan öğretmenler “Dünyamız başımıza yıkıldı” dedi.

MEB ‘adaletsizlik yok’ diyor öğretmenlerden tepki yağıyor

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yok saydığı sözlü sınav mağduriyeti çığ gibi büyüdü. Sözlü sınav mağduru öğretmenlerin sosyal medyada, “Mülakata Hayır” etiketiyle başlattığı kampanya iki gün boyunca Twitter gündeminde üst sıralardaki yerini korudu.

Sorunlara kulağını tıkayan MEB, mağdur öğretmenlerin 3-7 Ocak tarihleri arasında sonuçlara itiraz edebileceğini açıkladı. Ancak itirazların, öğretmenleri eleyen komisyon üyelerince değerlendirileceği belirtildi. Mağdur öğretmenler, “İtirazlar, bağımsız komisyonlar kurularak değerlendirilmeli” dedi.

OBJEKTİF DEĞİL

KPSS’de alanında 346’ncı olan ancak sözlü sınav sonucunda elenen U.K. ile Sınıf Öğretmeni S.G’nin BirGün’e anlattıkları, sözlü sınavın yarattığı mağduriyeti bir kez daha gözler önüne serdi. 2021 KPSS’de 82,9 puan alan U.K, sözlü sınavda yöneltilen dört soruyu da cevapladığını kaydetti. Üç dakika süren sözlü sınav sonucu kendisine 56 puan verildiğini anlatan U.K, şunları söyledi:

“Bizler eğitim fakültesinde ölçme ve değerlendirme dersi alırız. Eğitim bilimleri hocalarımız bize, sözlü sınavların objektif olmadığını öğretir. MEB'in yaptığı sözlü sınavda kamera ile kayıt alma yok, cevaplarımızın kaydı da yok. Yöneltilen sorular ve cevaplara verilen puanlar bile bu kadar subjektif iken nasıl olur da puanlarımız bir anda 60 puanın altına çekilir. Bana yöneltilen sorulardan bir tanesi, ‘Yapay zeka insanlığın becerilerini ele geçirdiğinde bu gelecek için ne ifade eder?’ idi. Bu sorunun cevabı çok göreceli değil midir? Bana göre ve sizlere göre değişkendir. MEB'in bu konuda bir tutum politikası yok ki bizler de onu okuyup araştırıp yapay zekaya karşı bir fikir geliştirelim.”

İŞİMDEN OLDUM

Bir haftadır binden fazla öğretmenin adliyeler ile emniyet müdürlükleri arasında mekik dokuduğunu ifade eden U.K, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Karakolun önünden bile geçmemiş, trafik cezası bile olmayan öğretmenler, ‘Acaba ben ne yaptım?’ sorusuna cevap arıyor. Kaldı ki tüm gittiğimiz kurumlarda sicilimiz temiz çıkıyor ve olumsuz hiçbir kayıt bulunmuyor. Ben bu süreçte bir özel okulda çalışıyordum fakat atanacağımı düşündüğüm için öğrencilerim mağdur olmasın diye kurumuma durumu anlattım. Onlar da yerime öğretmen bulmuşlardı. İnsan 82,9 puan alıp derece yapınca, mülakatı da iyi geçince ekleneceğini düşünmüyor. Anlayacağınız bu pahalılıkta, bu yoksullukta var olan işimden de oldum. Bir hafta öncesinde eşimle planlar yaparken, hayaller kurarken, tercihlerimi hangi şehirlere yapayım diye düşünürken 27 Aralık günü açıklanan mülakat sonucu ile dünyamız başımıza yıkıldı. Tüm hayallerimizi, umutlarımızı elimizden aldılar.”

KPSS’de 78,9 puan alan, 2 bin 175 kontenjan verilen Sınıf Öğretmenliği alanında bin 447’nci olan S.G. de düşük sözlü puan ile saf dışı bırakıldı. Mülakatta sorulan dört sorunun üçünü doğru yanıtladığını savunan S.G, sınavdan çıkarken komisyon üyelerinin kendisini, “Hayırlı olsun” diyerek uğurladığını belirtti. Sözlü sınavın ardından 78,9 olan KPSS puanının 56’ya düşürüldüğünü kaydeden S.G, “Nedenini bilmiyor ve anlayamıyorum. Çok üzgünüm” diye konuştu.

***

İtiraz süreci başladı

Öğretmen atama sözlü sınavlarına itiraz süreci dün başladı. 7 Ocak Cuma gününde sona erecek itiraz başvurularının sonuçları 14 Ocak’ta açıklanacak. Sözlü sınav sonucuna itiraz eden adayların başvurularının, sözlü sınav komisyonlarınca değerlendirilecek olması ise tepki çekti.