MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, YKS’de yalnızca 37 bin imam hatiplinin lisans programlarına yerleşebilmesini, “Büyük başarı” şeklinde duyurdu

MEB başarısızlığı övdü

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), imam hatip lisesi mezunlarının üniversite sınavındaki başarısızlığını görmezden geldi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuran 234 bin 657 imam hatipliden üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşenlerin sayısının 37 binde kalmasını, “Büyük başarı” şeklinde duyuran MEB, “Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda Anadolu imam hatip liseleri, büyük başarılara imza attı” açıklamasını yaptı.

Yüzde 37’si yerleşebildi
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı yerleştirme sonuçlarına göre YKS’ye başvuran her altı imam hatipliden sadece biri üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına yerleşti. YKS’ye giren ve üniversite tercih hakkı kazanan 234 bin imam hatipliden 37 bini lisans bölümlerine, 30 bini önlisans bölümlerine, 21 bini ise açık öğretim programlarına yerleşti. Sınava giren imam hatip lisesi öğrencileri ya da mezunlarının sadece yüzde 37’i üniversitelere yerleşebildi. ÖSYM’nin verilerine göre, İmam hatiplilerin ve meslek liselilerin üniversite sınavındaki başarısı fen, sosyal ve Anadolu liselilerinin başarısının çok altında kaldı.

“Büyük başarı…”
Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite yerleştirmesindeki başarısızlıkları verilerle ortaya konan imam hatiplere arka çıktı. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, ÖSYM’nin yerleştirme sonuçlarını açıklamasının ardından bir açıklama yaparak Anadolu imam hatip liselerinin üniversite sınavında büyük başarılara imza attığını savundu. Üniversite sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden barajı geçenlerin tercih edebildiği açıköğretim fakültesine yerleşenleri de istatistiklere dahil eden müdürlük, açıköğretim fakültelerine yerleşen 21 bin 453 öğrenciyi, “Büyük başarı” olarak lanse etti.

***

Akit: “İmam hatipler şahlandı”

Hükümete yakınlığıyla ve gerici haberleriyle bilinen Akit Gazetesi, “İmam hatipler şahlandı” manşetiyle 28 Şubat döneminde 60 bine düşen imam hatip sayısının 1 milyon 346 bine ulaştığını “müjdeledi”. İmam hatipler ile darbeler arasında ilişki kuran gazete, imam hatiplerin sayısının arttıkça darbeciliğin azaldığını iddia etti.