Türban takmayan kadınların çocuklara şiddet uygularken türbanlı kadınların ise şefkat gösterirken resmedildiği MEB kitabına yönelik başlatılan soruşturma tamamlandı. Maarif müfettişleri, iddiaların ispat edilemediğini belirterek işlem başlatmadı.

MEB delil bulamamış

Mustafa BİLDİRCİN

Rehber öğretmenlere dağıtılan ve türbansız kadınların çocuklara şiddet uygularken türbanlı kadınların ise şefkat gösterirken resmedildiği kitaba ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eski Bakan Ziya Selçuk’un, “Hata olduğu kesin” dediği kitapla ilgili iddiaların, kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kanıtlanamadığını (Sübuta ermediğini)” açıkladı.


Soruşturmaya konu olan olayda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Psikososyal Destek Programı eğiticisi tarafından hizmet içi eğitim kapsamında açılan, ‘Psikososyal Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri’ kapsamında rehber öğretmenler için kılavuz kitap hazırlandı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan kitapta, travma türlerine ilişkin önleyici etkinlikler yer aldı. Kitabın, ‘Cinsel İstismar’ başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek olacak resimler çizildi. Küçük yaştaki çocuğu muayene eden türbanlı bir doktora ilişkin resimde, muayene olan çocuk ve ailesinin mutlu şekilde yansıtıldığı görüldü. Kitapta bulunan, ‘Doğrular ve Yanlışlar’ etkinliği altında da çocuğunu öpen, şefkatle sarılan anne görseli paylaşıldı. Görseldeki anne türbanlı şekilde yansıtıldı. Bir başka resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık yetişkin bir kadın ve bu girişim karşısında hoşnut olmayan çocuk anlatıldı. Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan kapalı bir annenin çizildiği resim yerleştirildi. Kitapta yer alan hikâyelerin birinde ise sokakta oynayan çocuğun yanına gelen komşusunun onu öpmek istediği ifade edildi. Bu hikâyenin görselinde de başı açık bir kadın tercih edildi.

ESKİ BAKAN KABUL ETMİŞTİ

BirGün aracılığıyla kamuoyunun gündemine gelen skandal kitapla ilgili dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Doğru resmetmemişler. Soruşturma başlattık” diye açıklama yaparak skandalı doğruladı. MEB, kitapla ilgili soruşturma başlattı. 3 Şubat 2020’de başlatılan ve Maarif Müfettişlerince yürütülen soruşturma tamamlandı. CHP Milletvekili Murat Bakan’ın soru önergesi üzerine soruşturmanın akıbetini paylaşan Bakan Özer, “Kitapla ilgili iddianın sübuta ermediğini” savundu. Müfettişlerin, “Herhangi bir işlem tayinine gerek yok” sonucuna ulaştığı bildirildi. CHP’li Bakan ise “Bu cevap, MEB’in egemen ideolojiyi ortaya koyduğu gibi, Bakan değişiminin gerekçesiyle ilgili de bize bir fikir veriyor” dedi.

Söz konusu haber nedeniyle BirGün’e TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülü verilmişti.