MEB’den zorunlu tercihte geri adım

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Liselere giriş sınavına yalnızca 53 gün kala “nitelikli” okul listesini yayımlayabilen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) henüz açıklamadığı tercih ve yerleştirme esaslarına ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Her çemberde her okul türünden en az bir okulun yer alacağı, öğrenci ve velilerine üç Anadolu, üç imam hatip ve üç tane de meslek lisesi olmak üzere toplamda dokuz lise seçme şansı verileceğini duyuran MEB, tepkiler üzerine geri adım atmaya hazırlanıyor. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, beş tercih yerine iki tercihte bulunularak sıralamaya imam hatip ya da meslek lisesini alma zorunluluğu fiilen ortadan kaldırılacak.

“Çember”in detayları
MEB’in merkezi sınavına katılmayan ya da yeterli puan alamayan öğrencilerin “niteliksiz” okullara yerleştirilmesi, adrese dayalı tercihlerine göre yapılacak. Yerel yerleştirmede esas ölçüt öğrencinin evine yakınlık olarak belirlenirken tercih sıralamasının önemi ikinci sırada gelecek. İlk açıklamada ortaöğretim başarı puanının dikkate alınmayacağının duyurulmasına karşın öğrencilerin okul başarı puanları da dikkate alınacak. Öte yandan devam-devamsızlık gibi kriterler de göz önünde bulundurulacak. “Çember sistemi” adı verilen yeni sistemi oluşturan üç çember, öğrencinin evine en yakın okullardan başlayarak giderek uzaklaşacak. Her çemberde her okul türünden en az bir okul yer alırken öğrenci ve velileri üç Anadolu, üç imam hatip ve üç de meslek lisesi olmak üzere dokuz lise tercih edebilecek. İsteyen tercihini iki ile sınırlayabilecek.