MEB’in kaynakları özele ve Maarif’e gitti

Mustafa KÖMÜŞ

MEB, 2021 Yılı Faaliyet Raporu açıklandı. Raporda dağıtılan tablet sayısından özel okullara verilen desteğe, yapılan denetimlerden ikili eğitim sayısına kadar birçok çarpıcı veri yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Şubat 2021’de yaptığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2 milyonun üzerinde tablet dağıttığı yönündeki açıklamasını, MEB’in raporu yalandı. Raporda, bakanlığın 681 bin 307 tablet dağıttığı belirtildi. Raporda ayrıca MEB’in bütçesinin gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 2,21 ile son 14 yılın en düşük seviyesine gerilediği tespit edildi. Bütçenin merkezi yönetim bütçe içindeki payı da 2019’da yüzde 11,84’ken 2021 yılında yüzde 10,91’e geriledi. Bu verilere karşın ‘paralel bakanlık’ olarak adlandırılan Türkiye Maarif Vakfı’na yapılan yardımlar ise 2020’ye göre yüzde 57 artış gösterdi. Rapora göre Maarif Vakfı’na 2019’da 422 milyon 547 bin TL, 2020’de 684 milyon TL aktarılırken bu sayı 2021’de 1 milyar 77 milyon TL’ye yükseldi. Rapora göre özel okullara da teşvik adı altında devasa yardımlar yapıldı. Özel ilk ve ortaokullara teşvik için teşvik için özel okullara tam 66 milyon 414 bin TL aktarıldı. Bunun yanında organize sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine ise 293 milyon 373 bin 72 bin TL aktarım gerçekleştirildi.


İKİLİ EĞİTİMDE BÜYÜK ARTIŞ

Raporda AKP’nin sürekli ‘bitireceğiz’ diye vaat ettiği iki eğitim konusunda da çarpıcı bilgiler yer aldı. Buna göre ikili eğitim yapılan okul sayısı artış gösterdi. MEB’in plansızlığını gösteren raporda konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı: “Ülkemizde temel eğitimden ortaöğretime geçen öğrenci sayılarında bir önceki yıla göre 460 bin artış yaşanmış ve ortaöğretim kurumlarına yerleşecek öğrenci sayısı 1 milyon 672 bin 986’ya çıkmıştır. Öğrenci sayısındaki bu artışa dayalı olarak ikili okul sayılarında 2020-2021 eğitim öğretim yılında artış yaşanmıştır. Bu artışlarla birlikte Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı ikili öğretim yapan toplam okul sayısı 98 olmuştur.”

Rapor ayrıca müfettişlik işlemlerine ilişkin de ilginç veriler ortaya koydu. Buna göre yıl içinde denetim yapılan kurum sayısı bin 978 oldu. Bu denetimlerin bin 339’u ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde gerçekleşti. Anaokulu, ilk ve ortaokulda ise hiçbir özel okul denetlenmedi. Resmi anaokulu, ilk ve ortaokulların denetim sayısı ise sadece 156 oldu. Ortaöğretimde ise özel ve resmi toplam denetim sayısı ise sadece 384 oldu.

OKULLAR ARASI FARK

Raporda MEB’in zayıflıkları ise şöyle sıralandı:

•Eğitim ve öğretim analizi sonucu okullar arası başarı farkının bulunması
•Yabancı dil eğitiminin tür ve ihtiyaca göre belirlenmesinde istenilen noktada olunmaması
•Öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine yönelik eğitim programlarının yeterli olmaması
•Veriye dayalı politika geliştirme ve bütünleşik bir veri sisteminin istenilen düzeyde olmaması
•Okul öncesi eğitimde okullaşma oranının istenilen düzeyde olmaması

meb-in-kaynaklari-ozele-ve-maarif-e-gitti-986995-1.