MEB’in ikinci dönem sınavlarının iptal edilmemesi kararına tepkiler sürüyor. Konuya ilişkin tepkilerini sürdüren öğrenciler, eğitimde sağlanamayan eşitliğe dikkati çekiyor.

MEB’in sınav ısrarına tepkiler sürüyor: Hayatlarımız umursanmıyor!

BİRGÜN/GENÇ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerdeki yüz yüze sınavların hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren yapılmaya başlanacağını bildirdi.

Günlük vaka sayısının rekor kırdığı son günlerde alınan bu karar, öğrencilerin büyük tepkisini çekti. Sosyal medyada duruma tepki gösteren milyonlarca öğrenci, sınavların iptalini istedi ancak MEB ne öğrencileri ne öğretmenleri ne de velileri dikkate almadı ve lise sınavlarının gerçekleştirilmesi kararını aldı.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan lise öğrencisi İrem Sobranlıoğlu da, “Alınan bu karar bize Milli Eğitim Bakanlığı’nın bizlerin hayatını umursamadığının dışında ne kadar tedbirsiz olduğunu da gösterdi” dedi.

Milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemezken öğrencilerin geleceğini etkiyecek olan bu sınavların gerçekleştirilmesinin öğrenciler arası eşitsizliğin daha da artmasına neden olduğunu söyleyen Sobranlıoğlu, “Ne yüz yüze eğitim alanında eşitlik ve adalet sağlandı, ne de salgının uzaktan eğitiminde” ifadesini kullandı.

Sobranlıoğlu, şunları söyledi:

meb-in-sinav-israrina-tepkiler-suruyor-hayatlarimiz-umursanmiyor-859479-1. “Alınan bu karar bize Milli Eğitim Bakanlığı’nın bizlerin hayatını umursamadığının dışında ne kadar tedbirsiz olduğunu da gösterdi. Okul bahçelerindeki kalabalık görüntüler, sınavlar sonrası artan vakalar da MEB’in ne kadar tedbirsiz olduğunu bizlere kanıtlar nitelikte. Bunun yanında sınavların gerçekleştirilmesi zaten pandemiyle derinleşen öğrenciler arası eşitsizliğin daha da artmasına yol açtı. Milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemezken geleceğimizi etkileyecek olan bu sınavların gerçekleştirilmesiyle öğrencilerin geleceği ile oynandı.

Şimdi de ilk dönem sınavlarının yapılmasının sonuçlarından ders çıkarmayan MEB ikinci dönem sınavlarının iptal edilmemesinde gereksiz bir şekilde ısrar ediyor. İptal edilmesi gereken ikinci dönem sınavları 9,10,11. sınıflarda 3 Mayıs’a ertelenirken 12. sınıflarda sınavlara devam edilmesi kararı alındı. Bu karar da Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin aleyhine aldığı onlarca karardan yalnızca biri.

‘ÖĞRENCİLER MEB’İN UMRUNDA DEĞİL’

Pandemi nedeniyle uzaktan öğrenime geçilmesinden bir yıl geçmesine rağmen hala uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler mağdur edilmeye devam ediyor ki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamalar da uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin MEB’in çok da umrunda olmadığını gösteriyor.

6 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişemiyor. MEB çeşitli çizelgelerde öğrencilerin erişebildiğini iddia ediyor. Ancak 6 milyonu aşkın öğrenci hala uzaktan eğitime ulaşamamakta. Eğitime ulaşabiliyor olanlar ise EBA sisteminin çökmesi ile karşı karşıya kalıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bunun üzerine açıklamasını övünerek ve başarı olarak gördüğünü söyleyerek yapıyor. Online eğitime katılamayan öğrenciler sınava girmek zorunda bırakılıyor. İmkanı olmayan öğrenciler eşitsizliğe mahkum oluyor. “Uzaktan eğitimi kalıcı hale getireceğiz” demek şu anlama geliyor: Toplumun belli bir kesiminin fiili olarak eğitim hakkını elinden alıyoruz. Açıkça eğitimi herkes için sağlamayacağız, sadece imkanı ve parası olan eğitim alacak demenin farklı bir yolu bu. Yüz yüze eğitim esas, uzaktan eğitim ise destektir. Ziya Selçuk’un, uzaktan eğitim kalıcı olacak demesi; biz eğitimin temel hak ve kamu hizmeti olmasından vazgeçtik, istemeyen çocuğunu yollamasın demesine eşdeğerdir. Ne yüz yüze eğitim alanında eşitlik ve adalet sağlandı, ne de salgının uzaktan eğitiminde!”