MEB’in ‘tavsiyesi’ Meclis gündeminde

BİRGÜN / ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 7’inci sınıf öğrencilerine dağıttığı Sosyal Bilgiler kitabında tavsiye edilen “Nasıl Bilirdiniz” isimli kitap TBMM gündemine taşındı. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, öğrencilere dağıtılan ders kitaplarındaki yanlışların ve ihmalden kaynaklanan hataların arttığını vurgulayarak “Ders kitaplarının doğru düzgün denetiminin yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?” diye sordu.

Öğrencilere tavsiye edilen kitapta yer alan ifadelerin çocuklar üzerinde travmalar yaratabileceğine dikkati çeken Başarır, “Birgün Gazetesi’nin haberinde, 2010 yılında basılan kitapta yer alan bazı ifadelerin öğrencilerin gelişimine olumsuz etki edecek düzeyde olduğu, ünlülerin, ‘Uçkuruna Düşkün’ ve ‘Doyumsuzlar’ olarak sınıflandırıldığı, hayvanbilimci AlfredKinsey için, ‘Penis ölçer’, Amerikalı aktris Tallulah Bankhead için ise ‘500 sevgilisi olan bücür’ yakıştırması yapıldığı bilgileri de yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

“Hangi akla hizmet önerildi?”

Kitabın 12 yaşındaki öğrencilere önerildiğinin altını çizen Başarır, Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şunları sordu:

>> ‘Nasıl Bilirdiniz’ isimli kitap hangi akla hizmet 12 yaşındaki öğrencilere önerilmiştir? Önerilen skandal kitapla öğrencilerimize ne tür davranışlar kazandırılması amaçlanmıştır?

>> Kitabı okuyan çocuklarımızda oluşacak psikolojik sorunlardan, travmalardan kim ya da kimler sorumlu olacaktır?

>> Öğrencilerimizin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek söz konusu kitabın önerilmesinde ve denetiminde sorumlu olan kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçeleri nelerdir?

>> Çocuklarımızda ruhsal ve fiziksel derin yaralar açabilecek 7’inci Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında önerilen kitap ile ilgili, ‘Sehven hata yapılmıştır’ denilerek bu skandal geçiştirilecek midir?