Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci hakkında, mahkeme kara

Can GAZALCI - Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci hakkında, mahkeme kararlarını uygulamayarak "görevde keyfi işlem" yapmak suçlamasıyla Yargıtay'da dava açıldığı ortaya çıktı. Birinci, yaptığı bir atama nedeniyle "görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla, "3 yıla kadar hapis ve memuriyetten men edilmesi" istemiyle yargılanıyor.
Bakanlık üst düzey yönetiminden okul yöneticileri ve öğretmenlere kadar büyük bir kadrolaşmaya imza atan, atamalarda Eğitim Sen'lileri dışlayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı kadrolaşma süreci, Bakanlık Müsteşarı Necat Birinci'nin yargı önüne çıkmasına neden oldu.
Alınan bilgiye göre, Personel Genel Müdürlüğü'nde çalışan bir şube müdürü, önce Ankara il emrine öğretmen olarak atandı. Ankara İkinci İdare Mahkemesi, bu atama ile ilgili önce yürütmeyi durdurdu ardından da atama kararını iptal etti. Bakanlık, bu karar üzerine şube müdürlüğü görevine geri döndürdüğünü eğitimciyi, bir süre sonra Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne Milli Eğitim Müdürü olarak atadı. Bu ataması da mahkeme tarafından iptal edilen eğitimci, bakanlığın başka bir birimine şube müdürü olarak atandı. Sürgüne uğrayan eğitimci savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak Bakan Hüseyin Çelik, soruşturma izni vermedi. Eğitimcinin itirazı üzerine Danıştay, Çelik'in kararını kaldırdı.
Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Müsteşar Necat Birinci, hakkında Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne dava açtı. Mahkeme kararlarının uygulanmadığını belirtilen1 Aralık 2004 tarihli iddianamede Başsavcı Ok, şikayetçinin atamasının iptal edilmesine karşın Lice'ye atanmasıyla, "verilen yürütmenin durdurulması ve iptal kararlarını etkisiz kılmanın amaçlandığını" vurguladı. Bakanlığın da, "mahkeme kararlarına uymak zorunda" olduğuna dikkat çekilen iddianamede, yapılan atamanın yargı kararlarını uygulamamanın bir yolu olarak kullanıldığına dikkat çekildi, Hukuka saygılı bir idarenin yargı kararlarına uyması gerektiğini vurgulayan Ok iddianemede, mahkeme kararlarına uyulmadan yapılan bir atamada, "naklen" atamayı öngören 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 76. maddesinin kullanılmasının uygun olmadığını belirtti.
Atamada müsteşar Necat Birinci'nin onayı olduğu kaydedilen iddianamede, Birinci'nin, "görevi suiistimal" suçunu düzenleyen Türk Ceza Yasası'nın 268. maddesine göre cezalandırılması istendi. Söz konusu madde, memuriyette görevini kötüye kullananların altı aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor. Ok, ayrıca Birinci'nin TCY'nin 35. maddeye göre "memuriyetten men edilmesini" de istedi.