Milli Eğitim Bakanlığı, OSB’ler içine mesleki eğitim merkezleri açıp asgari ücretin bir bölümünü vaat ederek öğrencileri çocuk işçiliğine özendiriyor.

MEB öğrencileri işçileştiriyor

Berkay SAĞOL

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" kapsamında organize sanayi bölgeleri içinde mesleki eğitim merkezleri açılıyor. Program kapsamında mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alacağı açıklandı.


Bakanlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde 30’u; 12. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 50’si kadar maaş verileceğini açıklarken, çocuklar bu ücretlerle öğrencilik yerine işçiliğe özendiriliyor.

MEB’in resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlarda da yapılan özendirme dikkat çekiyor. 8 Ocak’ta yapılan paylaşımda, “Mesleki eğitim merkezlerine yoğun ilgi” başlığı yazılırken, 10 Ocak’ta yapılan toplu açılış töreninde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Mesleki eğitim merkezleri, mezuniyetten sonra istihdam türünün en yüksek olduğu mesleki eğitim türüdür” ifadelerini kullandı. 20 Ocak’tan sonra da bu konuyla ilgili 3 farklı paylaşım yapıldığı görüldü.

‘MEB TARAFINDAN YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ’

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Okul sadece derslerin görüldüğü yer değil aynı zamanda çocuğun kendini gelecek yaşama hazırladığı ilgi ve yeteneklerinin farkına vardığı sosyalleştiği bir kurumdur. Haftada bir gün okula giderek lise diploması vaadi ise çocukların eğitim aracılığıyla kazanabilecekleri sosyal ve bilişsel becerilerin yok sayılması anlamına gelmektedir. Çocukların bu haktan mahrum edilerek daha çocuk yaşta çalışmak durumunda kalması ve bunun da çocukların eğitiminden sorumlu olan bir kurum aracılığıyla yapılıyor olması kabul edilemez” dedi.

Çetin şunları dile getirdi:

“Öğrencileri okulda tutmak yerine buralara yönlendirmek MEB eliyle daha fazla çocuk işçi yaratmaktan başka bir şey değildir. 2022 yılı sonunda bu merkezlerde bulunan öğrenci sayısının 1 milyona ulaşması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için Bakanlık sürekli olarak kamuoyuna ve öğrencilere mesleki eğitim merkezleri tanıtımı yapıyor. Yaşanan ekonomik kriz ve buna bağlı yoksullaşma sebebiyle öğrencilerin bu kurumlara gittiği zaman alacağı ücretler ön plana çıkarılıyor."