MEB, özel yurtlardaki öğrencileri yurt yönetimleriyle baş başa bıraktı. Özel yurtlarda kalan öğrenciler ayrıldıkları ayın ücretinin tamamını, kalan ayların toplam ücretinin ise yüzde 30’unu ödeyecek

MEB özel yurtlarda kalanlara sırtını döndü

Mustafa M. Bildircin

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen zorunlu arada devlet yurdundan ayrılarak ailesinin yanına dönen öğrencilerin sorunu çözülse de özel yurtlarla sözleşme imzalayan öğrencilerinki hâlâ sürüyor. KYK yetkilileri, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde yüz yüze eğitim olmayacağı için devlet yurdundaki öğrencilerden artık ücret alınmayacağını açıkladı. Özel yurtta kalan öğrenciler ise bu kararın dışında bırakıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ kapsamında, yurttan ayrılan öğrencilerin yıllık barınma hizmeti ücretinin yüzde 30’unu ödeyeceği bildirildi. Devlet yurtlarında kalan öğrencilerin mağduriyetinin ücret alınmayarak giderileceğini açıklayan Bakanlık, özel yurtlarda kalan öğrencileri ve velilerini ise yurt yönetimleriyle baş başa bıraktı.

ÜCRETİN YÜZDE 30’U ALINACAK

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıya göre özel yurtlardaki öğrenciler için işlemler, ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre yapılacak. Bu kapsamda, 15 Eylül 2019 tarihinden sonra yurttan ayrılan öğrencilerden, barınma hizmetini aldığı aylar ve içinde bulunan ayın ücretinin tamamı alınacak. Öğrenciler, kalan yıllık yurt ücretinin ise yüzde 30’unu ödemekle yükümlü olacak. Ücretini peşin ödeyen öğrencilerin ödedikleri tutar, geriye kalan aylar için iade edilecek.

MAĞDURİYET GİDERİLMELİ

Normal bir dönemde olunmadığının altını çizen Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, özel yurtlarda kalan öğrencilerin sorunlarına çözüm getirilmemesine tepki gösterdi. Bozdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Tüm kamu kurumları ve özel işletmelerin gündelik işleyişini yeniden yapılandırıldığı, borçların ertelendiği bir dönemdeyiz. Özel yurtlarda barınan öğrencilerin normal zamanlara ödemesi gereken ücreti bu zamanda kısmi de olsa ödemesini beklemek normal değil. Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK ve MEB işbirliği içinde yurtlardaki öğrencilerin mağduriyetini gidermek için kararlar almalı. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir.”