Ders kitapları ve yardımcı kitaplarda geçen yıl hata rekoru kıran MEB’in bu yıl 11’inci sınıflara dağıttığı Türk Dili ve Edebiyatı kitabında Faruk Nafiz Çamlıbel’in anlatıldığı bölüme Behçet Kemal’in fotoğrafı basıldı. Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Metin Kayahan Özgül, “Denetim gevşekliği...” dedi

MEB şairleri karıştırdı: Faruk Nafiz’in biyografisine Behçet Kemal fotoğrafı

Ders kitapları ve yardımcı kitaplarda 2017-2018 eğitim öğretim yılında hata rekorunu kıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu konuda yeni eğitim yılında da geçen yılı aratmayacağının sinyallerini verdi. MEB’in 11’inci sınıf Türk Dili ve Edebiyatı kitabındaki hata, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Kitapta, Faruk Nafiz Çamlıbel’in hayatının ve eserlerinin anlatıldığı biyografi kısmına Şair Behçet Kemal’in fotoğrafı basıldı.

Geçen eğitim öğretim yılını ders kitaplarında ve yardımcı kitaplardaki 32 bin 390 hata ile kapatan MEB, yeni yılda okutulacak Türk Dili ve Edebiyatı kitabında da maddi hataya imza attı. Bakanlık yetkililerinin, “Ders kitaplarının mutlak anlamda hatasız olmasını beklemek yanlıştır. En çok hata sözel derslerin kitaplarında çıkıyor. Yeni yılda eğitimciler kitaplarda gördükleri hataları tespit edip internet üzerindeki sisteme yükleyecek. Böylelikle hatalar, öğrenciye ulaşmadan çözülecek” açıklamasına karşın Faruk Nafiz Çamlıbel yerine Behçet Kemal’in fotoğrafının kullanıldığı kitap okullara dağıtıldı.

"İNTERNET BİLGİSİYLE Mİ HAZIRLANDI?"

"Beş hececi" şairlerden biri olan ve şiir dilinde yeni bir söyleyiş çığırı açması itibarıyla edebiyat çevrelerince, “Beş Hececiler’in en başarılı ismi” olarak anılan "Han Kapıları" isimli ünlü şiiri ile tanınan Çamlıbel’in fotoğrafının yanlış kullanılması tepki çekti. Altına, “Faruk Nafiz Çamlıbel (1898-1973)” yazılan fotoğrafta Cumhuriyet döneminin bir diğer önemli şairi olan Behçet Kemal’in fotoğrafı kullanıldı. İnternet arama motorlarına, “Faruk Nafiz Çamlıbel” yazınca gelen ilk fotoğrafın Behçet Kemal’e ait olması akıllara, “Kitap internetten alınan bilgiler doğrultusunda mı hazırlandı?” sorusunu getirdi.

"YENİDEN İNCELENMELİ"

Türk Dili ve Edebiyatı kitabındaki hatanın denetimsizlikten kaynaklandığını söyleyen Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Metin Kayahan Özgül, “Nasıl çözülür bilmiyorum ancak Bakanlıkta bir denetim gevşekliği olduğu görülüyor” dedi. Geçen yıl basılan birinci sınıf kitabında kullanılan kasap fotoğrafında kasabın at ve domuz ile resmedildiğini anımsatan Özgül, “Hazırlanan kitaplara bir kere daha dönüp bakmak gerekiyor “ diye konuştu. Çamlıbel ile ilgili hazırlanan metnin doğru kaleme alındığını, hatanın grafikerlerden kaynaklanmış olabileceğini belirten Özgül, “Sadece ders değil, yardımcı kitaplarda da birçok hata oluyor. Yazanlar, ‘Ben yazdım’ deyip kenara çekiliyorlar. Kitaplar basılmadan önce mutlaka yeniden incelenmeli” ifadelerini kullandı.

32 BİN 390 HATA TESPİT EDİLDİ

MEB’in geçen yıl için hazırlanan ders kitapları ve yardımcı kitaplarda 32 bin 390 hata tespit edildi. Yapılan yeniden incelemede baskı öncesinde 83 kitapta 422, baskı sonrasında ise 732 hata belirlendi. Hataların büyük bölümü sözel kitaplarda yer aldı.