Milli Eğitim Bakanlığı, boşandığı erkek tarafından bıçaklanan ve tehdit edilen öğretmenin can güvenliği sebebiyle yaptığı görev yeri değişikliği talebini mahkeme kararı olmadığı gerekçesiyle reddetti. Can güvenliği endişesiyle yapılan iş yeri değişikliği talebini reddeden yerel mahkemeyi ve MEB’i kusurlu bulan AYM, öğretmene 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti

MEB, şiddet gören öğretmenin görev yerini değiştirmedi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Sınıf öğretmeni K.Ş.’nin başına gelenler, Türkiye’deki kadın haklarının yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. İzmir’de sınıf öğretmeni olarak görev yapan K.Ş., kocası tarafından bıçaklandığını ve tehdit edildiğini belirterek MEB’den görev yeri değişikliği talep etti. Bakanlık ise “Koruyucu tedbir kararı sunulmadı” diyerek öğretmenin talebini geri çevirdi.

Öğretmen K.Ş., 2010 yılında evlendiği erkek tarafından 13 Aralık 2015 tarihinde bıçaklandı. Mayıs 2016’da boşanan öğretmen, İzmir 7. Aile Mahkemesi’ne başvurarak işyerinin değiştirilmesini talep etti. K.Ş., yerel mahkemeye sunduğu dilekçesinde, eski eşinin çocuklarıyla görüşürken kendisini darp ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini belirtti. Okula gitmek için her gün kullandığı güzergahı eski eşinin de kullandığını ifade eden K.Ş., can güvenliğinden endişe ettiği bildirdi.

YEREL MAHKEME REDDETTİ

İzmir 7. Aile Mahkemesi ise kadının görev yeri değişikliği talebini reddetti. Mahkeme, K.Ş.’nin, eski eşinin kendisini öldürmekle tehdit etmekten ve darp suçlarından cezalandırıldığına dair sunduğu belgeleri de dikkate almadı.

AYM: “HAK İHLALİ”

Talebi yerel mahkemeden geri çevrilen öğretmen, Anayasa Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Yerel mahkemelerin koruma ve tedbir kararı verirken işyeri değişikliği talebini reddetmesini eleştiren yüksek mahkeme, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. MEB’in de işyeri değişikliği talebini reddettiğinin altını çizen AYM, idareyi de kusurlu buldu. Öğretmenin talebi, yeniden yargılama yapılması ve ihlalin ortadan kaldırılması istemiyle yerel mahkeme ile MEB’e gönderildi. Ayrıca öğretmene 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

KORUMA VE TEDBİR KARARI VAR

Eşinden boşandıktan sonra da şiddet görmeye devam eden K.Ş.’nin İzmir 2. Aile Mahkemesi’nce alınan koruma ve tedbir kararı olduğu bildirildi.