MEB ve gerici vakıflar arasında yapılan protokoller yargı tarafından iptal ediliyor. Fakat MEB yargıyı dinlemeyerek bu kararları uygulamıyor. Ensar ve TÜGVA okullarda etkinlik yürütmeye devam ediyor.

MEB vakıflar için her yolu deniyor

Haber Merkezi

Ensar Vakfı ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) en çok protokol yaptığı vakıflar. Yargı tarafından bu protokoller iptal ediliyor fakat buna rağmen vakıflar okullarda etkinlik yapmayı sürdürüyor. Bu vakıfların ortak birçok özelliği bulunuyor. Yönetimlerinde aynı kişiler yer alıyor. Vizyonları ve misyonları dahi benzer cümlelerle aktarılıyor.

MEB, bu üç vakıfla da farklı tarihlerde protokoller imzaladı. Protokoller ağırlıklı olarak değerler eğitimi üzerine odaklıydı. Protokollerde bu vakıflara bazı noktalarda ‘eğitim hakkı’ dahi verildi. Yapılan protokoller her sene uzatıldı.


Sonunda Eğitim Sen vakıflarla yapılan protokolleri yargıya taşıdı. İdari mahkemelere başvuran sendika ve yurttaşlar gerici vakıflarla yapılan bu protokollerin iptalini istedi. Danıştay da bu protokollere yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ensar ile ilgili Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararında “Anayasa ve yasalar gereği ulusu çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak teknik, ekonomik, kültürel ve sosyal gelişme alanlarında iyi bireyler yetiştirilmesi ve bunun için ülke çapında etkin önlemler alınmasının devletin devredemeyeceği görevler arasında olduğu” vurgulandı.

Buna rağmen bu kez Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ensar Vakfı arasında protokol imzalandı. Bu kez Eğitim Sen Antalya Şubesi konuyu yargıya taşıdı.

Antalya 4. İdare Mahkemesi bu protokolün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ve 1739 sayılı Milli Eğitim temel yasasına aykırı olduğunu tespit etti.

TÜGVA ile ilgili kararda ise “MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkisi dikkate alındığında dava konusu işlemlerin MEB’e bağlı resmi ve özel bütün temel eğitim ve ortaöğretim okulları/kurumları ve ortaokullarına yönelik kısmının yetki unsuru yönünden hukuka aykırı olduğu” ifade edildi.
Eğitim Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, kararla ilgili şu değerlendirme yapılmıştı:

“Kararın uygulanması için takipçi olacağız, kararın ret edilen imam hatip liseleri kısmı için Danıştay 8. Hukuk Dairesi İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edeceğiz. Hiçbir eğitim kurumunu demokrasi ve laiklik karşıtı vakıf, cemaat ve tarikatların eline bırakmayacağımıza söz veriyoruz.”

***

Kararlar uygulanmıyor

Yargı her ne kadar protokollere yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı verse de MEB bunları uygulamıyor. Kararlardan sonra Ensar Vakfı da TÜGVA da defalarca okullarda etkinlik yapmaya devam etti.

♦ Ensar Vakfı İstanbul Sanacaktepe’de okullarda ‘ahlak’ konulu bilgi yarışması için ’40 Derste Ahlak’ kitabı dağıttı.

♦ İstanbul Ataşehir’de Ensar Vakfı tarafından basılan “İkra-3 el’Vera, Tanı Kendini” isimli kitap okullara dağıtıldı. Kitapta Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Ataşehir Kaymakamı’nın da giriş yazısı bulunuyordu.

♦ TÜGVA Manisa Şubesi’nin talebiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. Müdürlük, TÜGVA Temsilciliği’nin etkinlik tanıtımına ilişkin talebinin yerine getirilmesi için ilçe milli eğitim müdürlüklerini uyardı.

♦ Kocaeli’nde TÜGVA’nın talebiyle ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde YKS seminerleri gerçekleşti. TÜGVA hesaplarından yapılan seminerlere ilçe milli eğitim müdürleri de katıldı.