Mecaz değil gerçek: Kahvehaneci evine ekmek götüremiyor!

Ekonomi Servisi

Esnafın her kesimi açlıkla sınanıyor. Ancak özellikle kahvehaneciler son derece zor durumda. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba AVM’ler açık tutulurken, çay ocağını kapatmayı eleştiriyor ve alınan önlemlerin ideolojik saplantıları olduğu vurguluyor.

1: İDEOLOJIK SAPLANTILI ÖNLEMLER

mecaz-degil-gercek-kahvehaneci-evine-ekmek-goturemiyor-810463-1.“Kahvehane esnafı koronavirüsün ülkemizde görülmeye başladığı tarihten beri yaklaşık 9 aydır evine ekmek götüremiyor. Kahvehaneler fiili olarak kapalı ama SGK primi, stopaj vergisi, çevre vergilerini ödemek zorunda kalıyor. Kirasını ödeyemeyen, faturalarını karşılayamayan, çalışanına maaş veremeyen kahvehaneler var. Türkiye tüm Avrupa’da yeni vaka sayısında birinci konumdayken iktidar insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda salgınla mücadele etmek yerine kahvehanelere, TEKEL bayilerine yönelik kararlar alıyor. Son kısıtlama kararları ideolojik saplantılarla alınmıştır. Toplu taşıma, toplu etkinlikler ve işyerleri gibi alanlarda etkili tedbirler almadan zaten müşterisi olmayan kahvehaneleri kapatmanın hiçbir bilimsel açıklaması olamaz."

2: AVM’LERI KAPATMAYIP ÇAY OCAĞINI KAPATIYORLAR

“Kahvehaneler sadece kahvehane sahiplerini ilgilendiren bir şey değildir. Kahvehaneler aynı zamanda devletin birçok işini yapar. Örneğin kahvehaneler iş ve işçi bulma kurumudur. Sıvacısı, boyacısı, günlük iş yapan işçisini insanlar çay ocağı veya kahvehanelerde bulunur. Burada cezalandırılan sadece kahvehane esnafı veya çalışanı değil, günlük evine ekmek götürmek zorunda olan inşaat amelesi de, boyacısı da, günlük çalışan yevmiyeciler de cezalandırılıyor. Tamam hastalık için kapatabilirsin, ama önce hastalık yayan toplu yerleri de kapatmalı ve bu işyerlerine karşılıksız yardımlar yapmalısın. AVM’leri kapatmadan gelip çay ocağını kapatarak salgınla mücadele edilmez. Güçleri sadece küçük esnafa yetiyor. Kapatma gerekiyor ama hem esnafa, hem çalışana gelir desteği vermek lazım.” Etkinlikler ve işyerleri gibi alanlarda etkili tedbirler almadan zaten müşterisi olmayan kahvehaneleri kapatmanın hiçbir bilimsel açıklaması olamaz.”


3: TEK KURUŞ DESTEK OLMADAN KREDİLER NASIL ÖDENECEK?

“Esnaf devlete SKG primi başta olmak üzere primler ödüyor, çevre temizlik vergisi ödüyor; tüm bunların yanında kira ödüyor ve doğalgaz ve elektrik gibi faturaları da ödüyor. Esnaf nereden alacak bu parayı? Kahvehanecinin birikmiş parası mı var? Bu kadar milletine ve esnafına düşman bir iktidar olamaz. Kapattığın işyerlerinin masraflarını karşılamak gerekiyor. Kahvehaneleri kapatanlar şunu çok iyi bilmelidir ki: Buralar birçok çalışan insan için iş kapısıdır, ayrıca sosyalleşme yerleridir. Buraları kapatmak sosyalleşmeyi yok etmek, insanların ekmeğini elinden almak ve geçimini sağlayan insanların gelirini elinden almaktır. Bir tek kuruş destek vermeden, hem vergi alıp hem faturalandırılıp bu insanları açlığa terk etmek hangi vicdana sığar? Kredi ödeme günleri geldi, bu kişiler ödemelerini nasıl yapacak?”

4: ESNAFA ‘KORUMA PAKETİ’ DESTEĞİ VERİLSİN

“Kahvehane esnafı koronavirüsün ülkemizde görülmeye başladığı tarihten beri yaklaşık 9 aydır evine ekmek götüremiyor. Kahvehaneler fiili olarak kapalı ama SGK primi, stopaj vergisi, çevre vergilerini ödemek zorunda kalıyor. Kirasını ödeyemeyen, faturalarını karşılayamayan, çalışanına maaş veremeyen kahvehaneler var. Türkiye tüm Avrupa’da yeni vaka sayısında birinci konumdayken iktidar insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda salgınla mücadele etmek yerine kahvehanelere, TEKEL bayilerine yönelik kararlar alıyor. Son kısıtlama kararları ideolojik saplantılarla alınmıştır. Toplu taşıma, toplu etkinlikler ve işyerleri gibi alanlarda etkili tedbirler almadan zaten müşterisi olmayan kahvehaneleri kapatmanın hiçbir bilimsel açıklaması olamaz.”