‘Meçhul Paşa’ 26 Aralık’ta seyirciyle buluşuyor

cukurda-defineci-avi-540867-1.

Tiyatroadam’ın, efsanevi siyasi mizah gazetesi Markopaşa’nın serüvenini tiyatro sahnesine taşıdığı büyük ilgi gören oyunu ‘Meçhul Paşa’, 26 Aralık’ta Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde sahnelenecek.

Ülkemizin büyük yazarları Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz’un birlikte çıkardıkları Türkiye’nin ilk siyasi mizah gazetesi Markopaşa’nın serüveni, hem şenlikli hem hüzünlü bir tatla ‘Meçhul Paşa’ olarak tiyatro sahnesine taşındı. Usta oyuncular Erdem Akakçe, Bülent Çolak ve Fatih Koyunoğlu rol aldığı Meçhul Paşa, 26 Aralık Çarşamba günü Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde tiyatro seyircisinin karşısına çıkacak.

mechul-pasa-26-aralik-ta-seyirciyle-bulusuyor-543504-1.

Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Emrah Eren’in yönettiği ‘Meçhul Paşa”: Bir Hınzır Neşriyat’ın sahne ve kostüm tasarımı Barış Dinçel’e, ışık tasarımı Yakup Çartık’a, müzikleri ise Deniz Bayrak’ ait.

Oyun hakkında

Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ve Mustafa Mim Uykusuz’un birlikte çıkardıkları Türkiye’nin ilk siyasi mizah gazetesi Markopaşa’nın 1946’da başlayıp meçhule doğru giden serüveni, ‘bir cılız kalemden dile gelen hakikat’in peşinden gitmiş. Toplam 7 isim, 8 sahip, 10 yazı işleri müdürü, 9 matbaa, 10 adres değiştirerek dönemin çetin koşullarında ‘devleri bile korkutan’ ve ‘fırsat bulabildiği zamanlarda’ her şeye rağmen çıkan 77 sayı kalmış geriye. Bu sayılar aleyhine açılan 16 dava sonucu yatılan toplam 8 yıl, 2,5 aylık mahpusluk da cabası...

Meçhul Paşa, işte bu serüveni anlatan hem şenlikli hem hüzünlü masalsı bir ortaoyunu…Gökten düşen üç ilham perisi elmalarını yazarlarına paylaştırmış; muratlarına ermişler mi bilinmez, kerevete çıkmadan görülmez...