“Mecidiyeköy’ün bir lakabı vardır, biliyorsunuz” diyen Ozan Keskin şöyle devam etti: “Cehennem… Trafiği olsun, betonarme yapısı olsun. Şimdi ise klasik müzik çalıyor. Az önce ‘burası şimdi Mecidiyeköy mi’ falan diye konuştuk.”

Mecidiyeköy Meydanı yenilendi: ‘Cehennemdi, şimdi caz müzik dinliyoruz’

Filiz GAZİ

Mecidiyeköy, distopik bir sahnenin içinde insanların sel gibi bir yere aktığı, aceleniz olmasa da sizin de adımlarınızın hızlandığı, apokaliptik havasıyla edebi metinlere girecek kadar özgün bir yer. Keşmekeşi, tanımsızlığı ile bilinen Mecidiyeköy’ün çehresi bugünlerde değişmeye başladı.

Bunun için Mecidiyeköy meydanda tüm yüzeyinin cam olduğu iki galeri yapıldı. Birinin adı İstanbul Kitapçısı, diğerinin Mecidiyeköy Sanat. İlk sergi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat küratörlüğünde “Şehrin Mekan ve İnsan Hallerine Bakanlar” başlığı ile “Gözüm Sende İstanbul” sergisi. Meydanın açılışına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

‘BURANIN LAKABI CEHENNEMDİ’

Meydanda kurulan banklarda oturan Ozan Keskin’e öncesi nasıldı, şimdi nasıl diye soruyorum. “Mecidiyeköy’ün bir lakabı vardır, biliyorsunuz” diyor. “Cehennem… Trafiği olsun, betonarme yapısı olsun. Şimdi ise klasik müzik çalıyor. Az önce ‘burası şimdi Mecidiyeköy mi’ falan diye konuştuk.”

Kağan Arslan, “Burası kaostu. İstanbul’un en sevmediğim semtidir aslında burası. Kitapçının, sergi alanın viyadük altında olması biraz garip ama yine de bir renk, hareket yani…” ifadelerini kullanıyor. Kucağındaki bebekle müzik gösterisini izleyen Başak Çam ise “Normalde buradan geçerken hızlıca geçiyordum. Şimdi durdum ve izliyorum” diyor.

mecidiyekoy-meydani-yenilendi-cehennemdi-simdi-caz-muzik-dinliyoruz-934831-1.

‘KÜLTÜREL TAVIRDIR BU’

“Gözüm Sende İstanbul” sergisinin küratörü Mahir Polat’la konuşuyoruz. Serginin 1950’lı yıllarla başlayan bir dizi fotoğraf sanatçısının gözüyle İstanbul’un nasıl göründüğüne ilişkin olduğunu belirtiyor. “Sanatçının kente bakışına odaklı bir fikir taşıyor. Bazılarında insan bazılarında mekan görüyoruz. Bazılarında İstanbul gibi bir kentin natürmorta dönüştüğüne hayret ediyoruz. Bütün fotoğrafların başrol oyuncusu İstanbul.”

Polat, Mecidiyeköy’ün eski halini kentin bir boşluğu olarak tanımlıyor ve şöyle açıklıyor: “Fakat her boşluğa meydan diyemeyiz. Mecidiyeköy meydanında kente dair ilk söz olarak gören ve gösteren bir mekan üretildi. İnsanın merceğinden İstanbul’a bakmak ve İstanbul’un o insanla kurduğu ilişki odağından kareler seçildi. Bu kente dair kültürel bir tavırdır. Bundan sonra da İstanbul’un hallerini göstermeye devam edeceğiz. Burası şeffaf bir mekan. İçeriye girmeden de insanlar sergiyi gezebiliyorlar. Duvarlaşan mekanlara karşı bu da bir tavır. Gece de bu ışıklar söndürülmeyecek.”

mecidiyekoy-meydani-yenilendi-cehennemdi-simdi-caz-muzik-dinliyoruz-934832-1.

MECİDİYEKÖY MEYDANI’NIN DÖNÜŞÜMÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 22 Ocak 2021’de başlattığı “Mecidiyeköy Meydanı” çalışmasını tam 10 ay içinde tamamladı.

Günlük ortalama 1 milyon 300 bin kişinin kullandığı Mecidiyeköy Meydanı’nın toplam inşaat alanı 7 bin 800 metrekare. Alan içerisinde 2 bin 500 metrekarelik yeşil alan bulunuyor. Meydan düzenlemesi için, alana, 63 tane ağaç dikild. Oturma ve dinlenme ekipmanları, 450 metrekarelik bir alana sahip.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile birlikte Mecidiyeköy’e soluk aldıran meydanı deneyimledi. İBB Genel Sekreter Yardımcıları Mahir Polat ve Gürkan Alpay tarafından bilgilendirilen heyet; Ödünç Kütüphane, İstanbul Kitapçısı, Mecidiyeköy Sanat, BELTUR büfesi ile Çözüm Merkezi’ni gezdi, meydandaki dans ve müzik gösterisini izledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Mecidiyeköy’de hayatın nasıl değişeceğine herkes tanık olacak. Biz, insanlara mutluluk aşılayacağız” dedi.