Ankara Üniversitesi’nde akademik yıl açılış törenine katılan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanımızın nikah törenlerinde biraz da tebessümle karşıladığımız fazla çocuk tavsiyesi, nüfus artışının stratejik önemiyle alakalı bir tespite dayanıyor” dedi.

Meclis Başkanı Şentop: Cumhurbaşkanımızın fazla çocuk tavsiyesi, stratejik tespite dayanıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Burada yaptığı konuşmada AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En az 3 çocuk” ifadesiyle simgeleşen çocuk tavsiyesine değinen Şentop, ‘bu tavsiyenin nüfus artışının stratejik önemiyle alakalı bir tespite dayandığını’ savundu. Şentop şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye geleceğe yönelik projeksiyonlar içerisinden birçok bakımdan ön planda. Dünyada etkili olacak bir 5 ülke sayılıyorsa bunlardan birisi olarak da Türkiye zikrediliyor. Bunun için birçok değerlendirme ve analiz yapılabilir. Benim işim de değil. Ama ben sadece birkaç noktaya temas edeceğim. Birisi nüfus meselesi Türkiye dünya nüfusunun sıralamada 18’incisi. Ama nispeten gelişmiş ülkeler ile mukayese ettiğimizde genç bir nüfusa sahip. Her ne kadar nüfus artışımızın hızında bir azalma varsa da, Cumhurbaşkanımızın bilhassa nikah törenlerinde biraz da tebessümle karşıladığımız fazla çocuk tavsiyesi aslında sadece bir espri veya bir kişisel talep değil. Gerçekten nüfus artışının stratejik önemiyle alakalı bir tespite dayanıyor. Türkiye bu anlamda hem genç hem de iyi yetişmiş bir nüfusa sahip.”

“TÜRKİYE’NİN TESİR VE KABİLİYET GÜCÜ ÇOK BÜYÜK”

Öte yandan Türkiye’nin ‘tesir ve kabiliyet gücünün çok büyük olduğunu’ savunan TBMM Başkanı Şentop, “Türkiye neresinden bakarsak bakalım dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde yer alıyor. Potansiyel olarak önümüzdeki yıllara yönelik projeksiyonlarda bunu en azından güçlendirebilecek parametreler var elimizde. Ama bunun ötesinde başka bir şey var. Önümüzdeki yüz yıl içerisinde etkili ve güçlü olacak devletler içerisinde Türkiye’yi var eden belki de en önemli husus, Türkiye’nin tesir kabiliyetidir. Dünyada nüfus ve ekonomi olarak çok daha büyük ülkeler var. Fakat bu ülkelerin bir tesir kabiliyeti yok. Komşu ülkeler başta olmak üzere dünyada başka hiçbir ülke, bu ülkelerin fikirlerinin tezlerinin arkasından gidecek durumda değil. Bunlar kendi başlarına büyük nüfusa, büyük ekonomilere sahip ama kendi tezlerine sadece kendi başlarına dile getiren ülkeler. Türkiye bu anlamda dünyada tesir gücüne sahip bir ülke” diye konuştu.