CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ‘Sözde cumhurbaşkanı’ ifadeleriyle başlayan tartışma ardından AKP’li isimlerden Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmadığı yönünde açıklamalar geliyor. Son olarak Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir” dedi.

Meclis Başkanı Şentop’tan ‘taraflı cumhurbaşkanı’ itirafı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “sözde Cumhurbaşkanı” ifadeleri ile başlayan “tarafsızlık” tartışmalarına ilişkin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir. Bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir” dedi.

‘Sözde cumhurbaşkanı’ ifadeleriyle başlayan tartışmanın ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Diyorlar ki, 'burada tarafsızlığa karşı bir durum var.' Burada sistem değişti. Tarafsızlığın da eski tanımından yeni tanıma geçilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop da, katıldığı canlı yayında konuya değindi. Şentop, Türkiye'nin yeni sisteminin aslında "başkanlık sistemi" olduğunu ifade ederken, bu sistemle parlamenter sistemdeki "cumhurbaşkanı" kavramlarının sadece adaş olduklarını; yetki ve görevlerinin farklı olduğunu söyledi. Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki cumhurbaşkanının, parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanı, başbakan ve kabinedeki bakanların yetkilerinin tümüne sahip olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanının ettiği yeminde tarafsızlıkla ilgili bir ifadenin geçtiğini ancak parlamenter sistem döneminde var olan "Cumhurbaşkanı seçilenin, partisiyle ilişiği kesilir" ifadesinin, yemin metninden çıkartıldığını anlatan Şentop, cumhurbaşkanının parti üyesi olabileceğinin Anayasa'da öngörüldüğünü, kabul edildiğini ve genel başkan olabileceğine dair bir engelin Anayasa'ya konulmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde tarafsız cumhurbaşkanı olmadığını itiraf eden Şentop, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı taraflıdır, siyasi parti üyesidir. Siyasi parti genel başkanı olabilir, olmayabilir, bir mecburiyet yok ama bir siyasi parti üyesiyse, bir siyasi partinin genel başkanıysa, yetkilisiyse şüphesiz taraflı birisidir. Anayasa buna engel değil. Oradaki tarafsızlıkla ilgili yemin, hukuki işlem anlamında bir tarafsızlıktır. Anayasa'nın birçok hükmünü dikkate aldığımız taktirde, siyasi anlamda bir tarafsızlık olarak yorumlanamaz. Anayasa'nın diğer hükümleri, böyle bir yorumu yapmayı imkansız hale getiriyor."