7 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan TBMM başkanlığı seçimlerindeki adaylar belli oldu.

Meclis Başkanlığı adayları belli oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı için partiler adaylarını belirledi. 7 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan seçim için CHP Haluk Koç'u, HDP Erol Katırcıoğlu'nu, AKP ve MHP mevcut başkan Şentop'u, TİP Erkan Baş'ı, İYİ Parti ise İmam Hüseyin Filiz'i aday gösterdi.

CHP’NİN ADAYI HALUK KOÇ

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel, Koç'un Meclis Başkanlığı adaylığına ilişkin dilekçeyi Meclis Genel Sekreterliğine sundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Özgür Özel, "Ankara Milletvekilimiz, Parti Sözcülüğü ve Genel Başkan yardımcılığımızı yapmış, Meclis'te uzun yıllar Grup Başkanvekilliği görevini üstlenmiş olan Prof. Dr. Haluk Koç'u, 135 milletvekili olarak Meclis Başkan adayımız olarak önermiş bulunuyoruz." diye konuştu.

Özel, Koç'un hem kendilerinin hem de parlamentodaki diğer milletvekillerinin çok sevdiği, çok saydığı, tecrübelerinden istifade ettiği bir kişi olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Bu göreve gelmesi durumunda, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir uzlaşma zemininin, partiler arası diyalog kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak bir adım olacağını düşünüyoruz. Parlamento aritmetiği ortada ancak biz Haluk Koç'un şahsında, parlamentoda görev yapan tüm milletvekillerine, burada bir parti adayının söz konusu olmadığını; tecrübesiyle, birikimiyle Haluk Hoca'mızın CHP kadar tüm milletvekilleriyle olan diyaloğu ve sıcak ilişkileri de göz önüne alındığında son derece doğru bir tercih olarak kendisine destek beklediğimizi ifade etmek isterim."

HDP'NİN ADAYI EROL KATIRCIOĞLU

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun TBMM Başkanlığına adaylık başvurusu yapıldı.

HDP Grup başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile TBMM İdare Amiri ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Katırcıoğlu'nun TBMM Başkanlığı adaylığına ilişkin başvuru dilekçesini Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na sundu.

MEVCUT MECLİS BAŞKANI AKP VE MHP ORTAKLIĞIYLA YENİDEN ADAY

AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Bülent Turan, Özlem Zengin ve Cahit Özkan, Şentop'un aday gösterilmesine ilişkin dilekçeyi TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na teslim etti. Muş, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Muş, Ankara Milletvekili Naci Bostancı, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Tokat Milletvekili Özlem Zengin, Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Denizli Milletvekili Cahit Özkan ve kendisinin imzasıyla halen TBMM Başkanı olan Mustafa Şentop'u yeniden aday gösterdiklerini söyledi.

Şentop'un adaylığının ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Muş, "Önümüzdeki 7 Temmuz Salı günü ilk oylamalar yapılacaktır. İlk iki turda üçte iki çoğunluğun, üçüncü turda ise salt çoğunluğun oyunu alan aday TBMM Başkanı seçilecektir. Süreç bu şekilde işleyecektir. Tüm adayları tebrik ediyor, başarılar diliyoruz." dedi.

İYİ PARTİ, İMAM HÜSEYİN FİLİZ'İ ADAY GÖSTEDİ

İYİ Parti, TBMM Başkanlığına Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz'i aday gösterdi.

İYİ Parti'nin Meclis Başkanı adayı Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz oldu.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanlığından yapılan açıklamada, "İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar ve Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan'ın imzasıyla 27. Yasama Dönemi 2. devre için TBMM Başkanlığına Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz aday gösterilmiştir" ifadesine yer verildi.

Türkiye İşçi Partisi Erkan Baş, Meclis Başkanlığı'na adaylığını açıkladığı konuşmasında, "Türkiye'deki en apolitik seçim TBMM Başkanlığı seçimidir" dedi.

Anayasa'ya göre siyasi parti gruplarının başkanlık için aday gösteremeyeceğini belirten Erkan Baş, ancak bu açık hükme rağmen grubu olan bütün partilerin adaylarını açıkladığını söyleyen Baş, bu yaklaşımın yanlış olduğunu göstermek için TBMM Başkanlığına aday olduğunu dile getirdi.