Meclis çalışmaları ve kongrelerle şekillenecek

BirGün/ANKARA

Siyasetin gündemini bu hafta TBMM çalışmaları ve partilerin kongre süreci şekillendirecek. Ülke tarihinin en büyük fişlemesine neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen teklif de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na, derneklerin üyelerinin kimlik bilgilerini İçişleri Bakanlığı’na bildirme zorunluluğu getiren düzenleme görüşülecek. Muhalefet, ‘Ülke tarihinin en büyük fişlemesine neden olacağı’ gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkıyor. TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde ise ürün güvenliğine yönelik düzenleme ile bekçilerin yetkilerini artıracak kanun teklifi olacak. Yarın yapılacak siyasi partilerin grup toplantılarında, iktidarın torba kanun tekliflerinin gündeme geleceği ve liderlerin bu yönde eleştiriler sunacağı öğrenildi.

BEKÇİLERİN YETKİLERİ GENİŞLETİLECEK

TBMM İçişleri Komisyonu’nda çarşı ve mahalle bekçilerine 'adli görev' yükleyen yasa teklifinin görüşmelerine başlanacak. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan 18 maddelik 'Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifiyle, bekçilere geniş yetkiler tanınıyor. Muhalefet ise AKP’nin polis güçleri dışında yeni bir kolluk kuvveti oluşturacağına dikkat çekiyor. Muhalefet, bekçilerin yeni yetkileri ile kişilerin özel yaşamına müdahale edebileceğini belirterek, bekçilerin ‘ahlak polisliği’ yapacağı yönünde eleştirilerde bulundu.

Martta kurultay gerçekleştirecek CHP’de bu kapsamda hazırlıklar sürerken Ekonomi Masası’nın Adana, Mersin ve Hatay’a bir ziyarette bulunacağı, bölge ekonomisini yerinde inceleyeceği öğrenildi. Ayrıca CHP’de İran sınırında yaşanan deprem nedeniyle bir heyet Van’a hareket edecek. Başta Rabia Naz Vatan olmak üzere, şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da bu hafta içerisinde son toplantısını gerçekleştirecek. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, yarın ve Perşembe günü toplanacak. Kongre sürecini tamamlayan HDP’de, Mithat Sancar’ın Eş Genel Başkanlığa seçilmesi nedeniyle yeni bir Meclis Başkanvekili belirlenecek. HDP’deki değişim de bununla sınırlı kalmayacak. Edinilen bilgiye göre HDP TBMM Grup Yönetimi’nde de değişiklik yaşanacak. Kongre sürecindeki AKP ve İYİ Parti de il ve ilçe kongrelerini sürdürecek.