TBMM Başkanlığı’na AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için 91 kanun teklifi sunuldu. Hiçbir teklif ilgili komisyonda ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmedi. Kanun tekliflerinin 69’u geçerliliğini yitirdi, 22 teklif ise hâlâ görüşülmeyi bekliyor

Meclis, Cemevlerini görmezden geldi: 91 teklif kabul edilmedi

Hüseyin Şimşek

Meclis, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Yargıtay’ın “ibadethanedir” kararlarına karşın cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiyor. Alevilikteki başlıca ibadet mekanı olan cemevlerinin resmen ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik 2002 yılından bu yana sunulan 91 kanun teklifinin hiçbiri işleme alınmadı.

2002 yılında iktidara gelen ve Alevilere yönelik çok sayıda “açılım” iddiasında bulunan, her seferinde ibadethane konusunda geri adım atan AKP, iktidara geldiği günden bu yana Cemevlerini yok sayıyor. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın yazılı soru önergesine yanıt gönderen TBMM Başkanlığı, AKP iktidarının ilk yasama dönemi olan 22’nci dönemde, cemevlerinin ibadethane olarak kabulüne ilişkin bir, 23’üncü yasama döneminde ise beş kanun teklifini komisyondan bekleterek hükümsüz pozisyona düşürdü. AKP, 24’üncü yasama dönemindeki 24, 25’inci yasama dönemindeki 15 ve 26’nci yasama dönemindeki 24 kanun teklifini de aynı yolla “yok etti.”

24 Haziran 2018 tarihinde başlayan 27’nci yasama döneminde cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesine yönelik 22 kanun teklifi daha sunulurken bu teklifler de bugüne kadar henüz görüşülmedi. Teklifler, bir seçimin daha yaşanması durumunda yeniden hükümsüz pozisyona düşecek.

ÜLKE İÇİN MÜCADELE ETTİLER

TBMM Başkanlığı tarafından kendisine gönderilen yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP’li Alban, “Yurdun her bir köşesinden, her bir kesiminden bir araya gelen vatan evlatları tek çatı altında toplanmış ve savaşı kazanarak ‘Gazi Meclis’ unvanı almış, tarihte eşine az rastlanır bir onura ulaşmıştır. Bu kutsal çatı altında, ilk günlerden beri ülkesi için mücadele eden ve bu onuru yaşayan yurttaşlarımızın bir kısmı da Alevi, Bektaşilerdir” dedi.

İBADETHANE KABUL EDİLDİ

Alevi, Bektaşi yurttaşların ilk günden bu yana TBMM’de temsil edildiğini anımsatan Alban, “Fakat ne yazık ki kuruluşumuzun 100’üncü yılını kutlamaya hazırlandığımız TBMM’de hâlâ bu inancın ibadethanesi olan cemevlerinin yasal statüye kavuşması için verilen kanun teklifleri görüşülmemiştir. Oysa Anayasa’mızda, uluslararası hukukta ve vicdanlarda cemevleri ibadethane olarak kabul edilmiştir” ifadelerini kullandı.