TBMM KİT Komisyonu’nun alt komisyonları denetim toplantılarına yarın başlayacak. Sayıştay’ın çok sayıda usulsüzlük tespitinin bulunduğu raporların görüşüleceği toplantılar öncesi CHP’li Yavuzyılmaz, “KİT’ler soyuluyor” dedi

Meclis, denetime başlıyor: KİT’ler soyuluyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nun bünyesinde bulunan alt komisyonlar yarın denetimlerine başlıyor. TBMM KİT Komisyonu, dokuz gün boyunca kamu iştiraklerinin gelir ve giderlerini denetleyecek, çalışma raporlarını inceleyecek, Sayıştay’ın çok sayıda usulsüzlük tespitinin bulunduğu denetim raporlarını görüşecek.

Aralarında hiçbir zaman olimpiyat düzenlenmemesine rağmen bir yılda 30 milyondan fazla para harcayan İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık Kurulu ile iş güvenliği olmadığına yönelik tespitlerin yapıldığı TOKİ’nin de bulunduğu çok sayıda KİT’in alt komisyon toplantısı 25 Haziran Perşembe günü tamamlanacak.

Sayıştay denetim raporlarına göre, birçok KİT’in yanlış yönetildiğini ve bazılarının alt yüklenicileri aracılığıyla kamu zararına neden olduğunu bildiren TBMM KİT Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Kamu meclis-denetime-basliyor-kit-ler-soyuluyor-744149-1.işletmelerindeki usulüne aykırı işlemlerin hesabını sormalıyız” dedi. Komisyon toplantılarında usulsüzlüklerin hesabını soracaklarını ifade eden Yavuzyılmaz, “Saadet zinciri kurarak yüksek kamu zararına neden olan işletmeler, yaptıklarının hesabının sorulmayacağını düşünüyor. Bizler bu algıyı yıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

PTT SOYULUYOR

İşletmelerin kendi yapabilecekleri işleri önce alt yüklenicilerine ardından taşeron firmalara çoğunlukla ihalesiz verdiklerini ve milyonlarca TL kamu zararına neden olduklarını anlatan Yavuzyılmaz, PTT’yi örnek gösterdi. Yavuzyılmaz, “2016 yılında 650 milyon TL gelir fazlası olan PTT’nin Varlık Fonu’na devredildikten sonra 2019 yılı sonu itibariyle zararı yaklaşık 1 milyar TL oldu. AKP, sistemli bir şekilde PTT’yi batırıyor” dedi.

PTT’nin kendi bünyesinde yapabileceği işleri önce PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş’ye daha sonra yandaş firmalara ihalesiz olarak verdiğini söyleyen Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın tespitlerini anımsatarak şunları anlattı: “PTT’nin alarm sistemlerinin devreye alınması işi için PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş. ile imzaladığı sözleşmenin bedeli 8 milyon 244 bin dolar. PTT Bilgi Teknoloji A.Ş. ihalesiz aldığı bu işi sadece iki gün sonra yine ihalesiz olarak başka bir firmaya veriyor. Böylece Kamu İhale Kanunu by-pass ediliyor. PTT’yle iştirakin imzaladığı sözleşmenin noktasına virgülüne dokunmadan, kopyala yapıştırla diğer firmayla 7 milyon 659 bin dolar bedelle imzalanıyor. PTT’nin zararı belgeli olarak 585 bin dolar, yani 4 milyon TL. PTT ve birçok KİT, iştirakleri tarafından adeta soyuluyor.”