Elektriği son 2 yıldır Cengiz Elektrik'ten alan Meclis'in 'ticarethane' statüsüyle faturalandırıldığı belirten CHP’li Hakverdi, yılın ilk iki ayındaki fatura tutarının 7 milyon 674 bin lira olduğunu söyledi.

Meclis'e 'ticarethane' tarifesi: İki aylık elektrik faturası 7,6 milyon lira

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) elektrik faturası tarifesinin ticarethane statüsü üzerinden belirlendiğini kaydederek, "Son 2 ayda toplam 7 milyon 674 bin lira Meclis fatura ödemiş" dedi.

Hakverdi, TBMM Başkanlığı’na bilgi edinme kapsamında Meclis yerleşkesinin son 5 yılda ödediği elektrik faturalarının tutarları ile hangi tarife üzerinden faturalandırıldığını sordu. Yanıtta Meclis ticarethane statüsü ile elektrik faturasını ödediğini öğrendiklerini kaydeden Hakverdi, "Son 2 ayda toplam 7 milyon 674 bin lira Meclis fatura ödemiş. Bu dikkate alındığında bir önceki yıldan toplamda yüzde 260 zamlı fatura ödenmiş. Bu demektir ki bu yıl Meclis tam 45 milyon fatura ödeyecek" dedi.

SON İKİ YILDIR MECLİSİN ELEKTRİĞİ CENGİZ ELEKTRİKTEN

Son iki yıldır Meclis’in elektrik ihalesini alan şirketin Cengiz Elektrik olduğuna dikkat çeken Hakverdi, 2020 ve 2021 yılında da Meclis’in elektrik ihalesini alan şirketin ‘tanıdık’ olduğunu söyledi ve ekledi: “TBMM’ye son iki yıldır elektriği, Cengiz Elektrik veriyor. TBMM, bir yandan yüksek fiyatlı tüketici grubundan elektrik alırken, diğer yandan bu yüksek fiyatlı elektrik tarifesinin ihalesini son 2 yıldır Cengiz Elektrik aldı. Öğrendiğimiz bilgilere göre ekim ayında açılan ihaleye, piyasadaki dalgalanmalar yüzünden hiçbir firma teklif vermezken; 1 Nisan itibari ile elektronik ortamda yapılan 9 aylık elektrik alım ihalesini, tek firma olarak teklif veren Aycan Elektrik aldı. Cengiz Elektrik, elektrik fiyatlarındaki yüksek artışı öngörmüş olacak ki bu ihaleye katılmadı."

Hakverdi, verilen yanıtla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Son 5 yılda TBMM’nin ne kadar elektrik faturası ödediğini TBMM Başkanlığı’na sorduk. Gelen cevapta cezaevleri, hastaneler gibi devlet kurumları gibi ya da okullar, muhtarlıklar gibi TBMM’nin de bir ticarethane olarak kabul edildiğini ve ticarethane olarak elektrik faturasını ödediğini öğrendik. Son 2 ayda toplam 7 milyon 674 bin lira Meclis fatura ödemiş. Bu dikkate alındığında bir önceki yıldan toplamda yüzde 260 zamlı fatura ödenmiş. Bu demektir ki bu yıl Meclis tam 45 milyon fatura ödeyecek.

Birçok devlet kurumu ticarethane olarak değerlendirilmekte ve bunun üzerinden misliyle fatura gönderilmekte. Bugün Meclis ticarethane, cezaevleri ticarethane, muhtarlıklar ticarethane, okul ticarethane, bakanlıklar ticarethane olarak görülüyor. Oysa buralar ticarethane değil devlet kurumları, kamu kurumları. Yeniden bir düzenleme yapılmalı, faturadaki kat sayılar düzenlenmeli bir ara formül bulunmalı, ticarethanelerden ayrı bir faturalandırma yöntemi getirilmelidir. Meclis kendi sorununu bile çözemez halde aciz duruma düşürülmüştür."

Hakverdi’ye verilen yanıtta TBMM’nin son 5 yıl içinde ödediği elektrik faturaları ise şöyle:

meclis-e-ticarethane-tarifesi-iki-aylik-elektrik-faturasi-7-6-milyon-lira-1000851-1.

ANKA