Salgın nedeniyle esnek çalışma düzeninin uygulanacağı TBMM’ye bu hafta aralarında cinsel suç ve uyuşturucu suçundan hüküm giyenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 bin kişinin kademeli olarak serbest bırakılmasını sağlayacak infaz düzenlemesi sunulacak

Meclis esnek çalışacak, infaz için geri sayım

BİRGÜN/ ANKARA

TBMM, koronavirüs salgınının başlamasından bu yana fiilen uyguladığı esnek çalışma modelini bu haftadan itibaren sistemli bir şekilde sürdürecek. Parlamentonun bu haftaki gündemini ağırlıklı olarak yargı düzenlemeleri oluşturacak. İkinci infaz paketinin görüşülmesine başlanacak ve cezaevlerini boşaltma gerekçesiyle yeniden gündeme gelen infaz paketi TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

TBMM Genel Kurulu, yarın öncelikle Sayıştay Başkanlığı’nın boş bulunan 5 üyelik için seçim yapacak. Seçimin tamamlanmasından sonra Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak. Kişileri, araçları durdurabilme, kimlik sorabilme yetkisi vermesi nedeniyle eleştirilen teklife göre, bekçiler zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak. Çarşı ve mahalle bekçileri, halkın huzurunu bozduğu gerekçesiyle yurttaşlara müdahale edebilecek, trafiği engelleyen araçları kaldırtabilecek.

2. YARGI PAKETİ

TBMM Adalet Komisyonu’nda yarın hukuk yargılamasının sadeleştirilmesi, etkinliğinin artırılması ve sorunların giderilmesi amacıyla hazırlandığı ifade edilen 2. Yargı Paketi’ni görüşmelerine başlanacak.

AKP’nin koronavirüs salgınının cezaevinde yaratacağı olumsuz sonuçları önleme bahanesiyle yeniden gündeme getirdiği infaz indirimi öngören teklif bu hafta TBMM’ye sunulacak. Muhalefetin cinsel suç işleyenlerle uyuşturucu suçlularının serbest bırakılması, şiddete başvurmamasına karşın terör suçundan ceza alan ya da tutuklananların ise kapsam dışında bırakılması nedeniyle tepki gösterdiği teklifin AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulması bekleniyor.

ÇOCUK EVLİLİKLERİ

Çocuk evliliklerinin affı düzenlemesinin muhalefetin yanı sıra AKP içjnden de gelen tepkiler nedeniyle gündeme gelip gelmeyeceği tartışılıyor. AKP’nin taslak metninde erken evlilik yaptığı için cezaevinde bulunan erkeklerin affedilerek serbest bırakılması, eşler aralarında 10 yaştan daha fazla fark bulunmaması durumunda nikah kıyılmasına izin verilmesinin bulunduğu biliniyor.