Meclis’i üç gün boykot edecekler
Toplamda 18 belediyesine el konulan HDP’de sine-i millete dönmeyi de içeren birçok seçenek masada tutuluyor. Üç gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmama kararı alan parti yöneticileri, kayyum uygulamalarının sürmesi durumunda milletvekilliğinden istifa seçeneğini gündeme getirecek

HÜSEYİN ŞİMŞEK
31 Mart yerel seçimlerinde üçü büyükşehir belediyesi olmak üzere 69 belediyede yönetimi kazanan ancak altı belediye başkanına KHK ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata verilmeyen ve toplamda 12 belediyesine kayyum atanan HDP, üç gün boyunca Meclis’ten çekilme kararı aldı.
Önceki gün gözaltına alınan Kayapınar, Kocaköy, Bismil ve Erciş Belediyelerine de kayyum atanmasına karar verildi ve böylece bugüne kadar kayyum atanan HDP’li belediye sayısı 12’ye yükseldi. Kayyum kararlarının sürmesinin ardından toplanan HDP TBMM Grubu ise milletvekilliğinden istifa ederek sine-i millete dönme dahil tüm seçenekleri değerlendirme kararı aldı. Tabandan bu yönde büyük bir baskı olduğunu bildiren parti yöneticileri, yeni sistemde Meclis’in işlevini yitirmesi ve seçilmişlere yönelik operasyonların sürmesi nedeniyle halkın siyasete olan inancını yitirdiğine dikkati çekti.
ÖNCE MECLİS BOYKOTU
HDP yönetimi, bu kapsamda öncelikle iktidara uyarı amaçlı üç gün boyunca TBMM çalışmalarından çekilme kararı aldı. Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin açıkladığı karara göre, partinin 65 milletvekilinin tamamı Diyarbakır’a giderek belediyelere sahip çıktıklarını halka gösterecek. Gözaltındaki belediye eş başkanlarının durumuna yönelik gelişmeler de Diyarbakır’dan takip edilecek. Burada Kürt partileri ve demokratik kitle örgütleriyle de bir görüşme yapılarak önümüzdeki dönem siyaseti şekillendirilecek. Masada sine-i millet dışında yeni bir Kürt partisi kurulması ve siyasetin bu parti üzerinden sürdürülmesi de bulunuyor. Bu kararın alınması durumunda bileşen örgütlerden HDP çatısı altına giren milletvekilleri de kendi örgütlerine ve partilerine dönecek.
BULDAN BIRAKIYOR
HDP’de Şubat ayında yapılacak Olağan Kongre’ye yönelik hazırlıklar da sürüyor. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ameliyat olan ve sağlık sorunlarının sürdüğünü gerekçe gösteren Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın aktif siyaseti sürdürmek istemediği öne sürüldü. Kayyum uygulamalarına yönelik eylemlere ve TBMM Grup çalışmalarına diğer Eş Genel Başkan Sezai Temelli’nin katılmasını isteyen Buldan’ın kongrede aday olmak istemediğini parti yönetimine bildirdiği öğrenildi.


