İsveç Parlamentosu’nun gece bekçesine hakaret eden milletvekili, görevini bırakmak zorunda kaldı. Vekilin hakaret ve aşağılamalarına olay yerinde şahit olan iki...

İsveç Parlamentosu’nun gece bekçesine hakaret eden milletvekili, görevini bırakmak zorunda kaldı. Vekilin hakaret ve aşağılamalarına olay yerinde şahit olan iki polis memuru, bekçinin şikâyetçi olmasını beklemeden milletvekilinin tutumunu raporladılar. Bu iki giriş cümleyle medeniyet resmi gibi duran ve İsveç’te haftaya damgasını vuran haberin içindeki renkler esasında pek bir karışık.

Partisinden istifa etmek zorunda kalan vekil, Lars Isovaara, İsveç’in 2010 seçimlerinde, ilk kez Meclis’e giren ırkçı partisi; İsveç Demokratları’na mensup. 20 parlamenterle temsil edilen ırkçı partinin, engelli vekili Lars Isovaara, Meclis’in yabancı kökenli olan gece bekçisini, polislerin yanında, göçmen görünümünden dolayı aşağılamış. Domuz sesleri çıkarıp havaya doğru defalarca kez tüküren Milletvekili Isovaara, bunu yaparken oldukça içkiliymiş.

Salı akşamı, parlamentodaki iş günün sonunda, bir bara giden milletvekili kafayı bulup bardaki diğer müşterilere rahatsızlık vermeye başlayınca bardan atılmış. Meclis binasının yakınlarındaki evine doğru giden vekil, içkinin de etkisiyle tekerlekli sandalyesinden düşmüş. Irkçı partiden milletvekilinin yardımına, iki “kara kafalı” göçmen yetişmiş. İsveççeleri bozuk bu iki adam, milletvekilini tekerlekli sandalyesine geri oturtmuşlar ve oradan uzaklaşmışlar. Kısa süre sonra milletvekili Lars Isovaara, sırt çantasının yanında olmadığını fark etmiş. Vekil, kendisine yardım eden iki göçmen tarafından soyulduğunu düşünüp peşlerine takılmış ve yabancılara yetişemeden tekrar tekerlekli sandalyesinden düşmüş. Hızla olay yerine gelen İsveç polisi, vekili yakınlardaki parlamento binasına sokmuşlar. Bu sırada iyice kontrolden çıkan Lars Isovaara, meclis binasının kapılarını açan gece bekçesine, göçmen profilinden dolayı hakaretler yağdırmış.

Yaptıklarını, iki yabancı görünümlü kişi tarafından soyulmanın şoku olarak açıklayan Milletvekili Lars Isovaara’nın sırt çantası, atıldığı barda bulundu ve tastamam kendisine iade edildi. Olan bitenin sonunda, partisi tarafından “Güvenilirliği en düşük seviyede” diye anılan Milletvekili Lars Isovaara, “Partiyi temsil etmesi imkânsız” olduğu için görevinden el çektirildi. Isovaara’yla birlikte üçüncü kez, Melis’teki parlamento grubunda birilerinin görevi bıraktığını duyuran ırkçı parti İsveç Demokratları, hafta bitmeden görevi teslim alan yeni parlamenterlerini açıkladı.

Parti, Lars Isovaara’nın boşluğunu, iftira atmaktan hüküm giymiş, 24 yaşındaki Markus Wiechel’le doldurmaya çalışacak. Yeni parlamenter Wiechel, daha önce üç kez, internetteki bloğunda yayımladığı yazılarda, yalan ifade kullanıp karalama ve iftiraya yer vermekten dolayı suçlu bulunmuş. İsveç Demokratları Parti Başkanı Jimmie Åkesson, partisinin yeni parlamenterini “Biz bu olayları bu kadar ciddi görmüyoruz” diyerek destekledi. Irkçı partinin genç parlamenteri Markus Wiechel de partinin yeni politikası olan net üzerinden ırkçı söylemlerde bulunulmaması kararını desteklediğini açıkladı ve uslanacağının sinyallerini verdi.

İsveç siyasi tarihinde, ilk kez tekerlekli sandalyede bir milletvekiline, parlamento kapılarını açan ırkçı parti, İsveç Demokratları, İsveç’in kapılarını yeni göçmenlere sıkı sıkıya kapamak istiyor. Kapalı kapılar arkasında kafatasçığına gelen yeni boyutla kafa renkçiliği yapan “kara kafa”ları istemeyen partinin, parlamentodaki 20 sandalyesi, 2014 seçimlerine kadar, bakalım kaç defa daha el değiştirecek? Son seçim yoklamaları, seçime kadar değişmezse bugün için İsveç’in üçüncü büyük partisi olan İsveç Demokratları, İsveç’teki medeniyetin çerçevesini gönüllerine göre değiştirecektir.