Seçim ve siyasi partiler kanununda değişiklik ve sosyal medya düzenlemesi Meclis’te iktidarın öncelikli gündem maddeleri olacak. Ekonomik kriz karşısında yurttaşın payına ise yine ‘yapılandırma’ düşecek.

Meclis’in gündemi sorunlardan uzak

Hüseyin Şimşek

Meclis’in tatile girdiği 18 Temmuz’dan bu yana geçen 64 günde ekonomide ve sosyal hayatta yaşanan sorunlar büyüdü. Vatandaş, 1 Ekim’de mesaiye başlayacak TBMM’den acil sorunlarına çözümler beklerken iktidar ise kendi tartışmalı düzenlemelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Son olarak 24 saat aralıksız çalışarak AKP’nin ajandasındaki anti demokratik düzenlemeleri bir bir hayata geçiren TBMM, 1 Ekim Cuma günü yeniden mesaiye başlıyor. İktidar, dört seçim üst üste vaadi olan “3600 ek gösterge düzenlemesi”, salgın nedeniyle “sağlık ve ekonomi alanlarında yaşanan sorunlarına çözüm” ve toplumun genelinin yaşadığı “barınma sorununa çözüm” gibi adımları yeni dönemde de atmayacak. Meclis, tüm bunlar yerine sansüre, “faiziyle” yeni yapılandırma paketlerine ve spor kulüplerini hizaya çekmeye mesai harcayacak.

1 Ekim’de açılış töreninin ardından çalışmalara başlayacak olan TBMM’de iktidarın planladığı öncelikli düzenlemeler arasında sosyal medya düzenlemesi bulunuyor. Son dönemde toplumun genelinde yaygınlaşan iktidar karşıtlığının sosyal medyada daha da görünür hale geldiğini tespit eden iktidar kurmayları, çeşitli yaptırımlar, erişim sınırlamaları ve artırılmış hapis cezalarıyla bu sorunu çözmek istiyor. Yeni bir “sosyal medya başkanlığı” da kurmak isteyen iktidar partisi, trollerini “sosyal medya komiserleri” olarak sahaya sürmeye hazırlanıyor.

SEÇİM YASASI HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

AKP ve MHP’deki oy kayıplarının ardından başlanan seçim ve siyasi parti kanununda değişiklik çalışmalarında da hazırlıklar sürüyor. Bütçe Kanunu sonrasına bırakılmak istenen düzenlemelerle seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülüyor, dar ve daraltılmış bölge konularında MHP ikna edilmeye çalışılıyor.

SPOR KULÜPLERİ DE UNUTULMUYOR

AKP’nin gayri resmi yollarla hizaya çektiği ancak resmi olarak henüz istediği bağı kuramadığı spor kulüpleri, Meclis’in yeni döneminde öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak. İktidar kulislerinden edinilen bilgiye göre, kulüp yöneticileri kendi dönemlerindeki borçlarından sorumlu olacak. Kulüpler dernek statüsünden çıkarılıp anonim şirket gibi yönetilecek, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından denetlenecek.

VERGİ KANUNU DEĞİŞİYOR

Kurumlar Vergisi ve Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik, AKP ile MHP’nin üzerine anlaşmaya vardığı bir diğer konu başlığı oldu. Buna göre, “bürokratik işlemleri azaltma, mükellefleri rahatlatma” gerekçesiyle dijital ortama yönelik düzenlemeler yapılacak, yurttaşların hatalı işlemlere karşı itiraz yolları da dijital ortamla sınırlandırılacak. Ayrıca bazı ödemelere yasal faiz karşılığı yapılandırma imkanı tekrar sunulacak.