Meclis’te bütçe görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, genç işsizlik sorununu çözeceklerini iddia ederken, muhalefet, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğuna dikkat çekti

Meclis’te 12 günlük bütçe maratonu başladı: Ekonomi kötü, asgari ücret açlık sınırının altında

POLİTİKA SERVİSİ

TBMM’de 2020 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2018 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumuyla başlayan görüşmeler, 12 gün aralıksız devam ederek 20 Aralık Cuma günü tamamlanacak.

Bütçe görüşmelerinin ilk gününde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’a katıldı. AKP ve CHP temsilcilerinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli de Bahçeli’nin yanına giderek, ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti.


Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yönettiği Genel Kurul’da, 2020 yılı bütçesini yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sundu. Oktay, 2020 yılı bütçesinin Cumhurbaşkanı ve kabinesinin vizyonunu ortaya koyduğunu savundu.

Türkiye’nin ekonomi politikalarında başarılı olduğunu iddia eden Oktay şunları ifade etti: “Türkiye, son 17 yılda sadece ekonomik değil siyasi anlamada dünyada ağırlığını hissettirdi. Dünyanın bölgesel güç merkezlerinden biri haline geldi. Ancak bilinçli hamlelerle ülkemiz çok sayıda iç ve dış iktisadi şoklarla karşı karşıya kalmıştır.”

İSTİHDAM İDDİASI

2020 yılı bütçesinde kadınlara güçlü destek programlarının hayata geçirileceğini ileri süren Oktay, kooperatifler ve çocuk bakım hizmet alanlarının oluşturulmasıyla kadın istihdamının artacağını belirtti. Oktay genç işsizlik sorununu çözeceklerini de iddia ederek, “2020 yılında istihdamı 1 milyon 50 bin arttırmayı hedefliyoruz. Bütçe, dengelenme, disiplin ve değişim yaklaşımına uygun olarak hazırlanmıştır. Sürdürülebilir ekonomiyle adaletli paylaşım tesisi temel amacımızdır” diye konuştu.

MATEMATİĞİNİZ ZAYIF

İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise AKP’nin ekonomi politikalarını eleştirerek, “Yıllardır dindar ve muhafazakâr toplumdan bahsedip durdunuz. Asgari ücreti belirlerken neden Diyanet’in açıkladığı fitre rakamına göre hesaplamıyorsunuz?” diye sordu.

“4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2103 lira, yoksulluk sınırı ise 6849 lira” diyen Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret 2020 lira, ortalama emekli maaşı ise 1500 lira. Yıllardır dindar ve muhafazakâr toplumdan bahsedip durdunuz. Asgari ücreti belirlerken neden Diyanet’in açıkladığı fitre rakamına göre hesaplamıyorsunuz? Ya işinize gelmiyor ya da matematiğiniz zayıf!”

cukurda-defineci-avi-540867-1.