Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de geçen günlerde yaptığı konuşmada HPV aşısının kademe kademe takvime alınacağını açıkladı. Bakanlığın HPV aşısının aşılama takvimine alınması ile ilgili bir davada ise “Gerek yok” savunması yaptığı ortaya çıktı.

Meclis’te başka mahkemede başka
HPV aşısının ücretsiz olmasına ilişkin kampanyalar yapıldı, davalar açıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Mustafa BİLDİRCİN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HPV aşısının ulusal aşılama takvimine alınmasına dair çalışmalarının bulunduğunu belirtse de “HPV aşısı ücretsiz olsun” talebiyle görülen mahkemede karşı savunma yaptığı ortaya çıktı. Skandalı ortaya çıkaran CHP Milletvekili Murat Emir, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ deyimi bu duruma tam oturuyor” dedi. Emir, HPV aşısının ücretsiz uygulanmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

SAVUNMA KABUL EDİLEMEZ

Emir’in kamuoyu ile paylaştığı savunmaya göre bakanlık avukatları, Türkiye’deki tedavi imkanlarının HPV aşısının takvime alınmasının gerek olmadığını öne sürdü. Bakanlığın savunmasına karşın Ankara 16’ncı İdare Mahkemesi, ders niteliğinde bir karara hükmetti. Kararda, HPV aşısının faydaları, etkileri ve koruyuculuğuna dikkat çekildi. Kararın son derece sevindirici olduğunu belirten Emir, "Sağlık Bakanlığı, önemi bilimsel veriler ile ortaya konulan HPV aşısının ücretsiz olmasına yönelik çalışma yürütmeli, halihazırda böyle bir çalışma varsa da süreci hızlandırmalıdır” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı’nın mahkemedeki savunmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Emir, HPV aşısının ücretsiz olması için mücadele edeceğinin altını çizdi.